+ Meer informatie

Vredesakkoord Angola

2 minuten leestijd

LISSABON (AFP/RTR) — De Angolese regering van president José Eduardo dos Santos en de opstandelingen van Unita (Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola) hebben in de afgelopen nacht in Estoril bij Lissabon een voorlopig akkoord ondertekend, dat een eind moet maken aan meer dan vijftien jaar durende burgeroorlog in Angola.

Dit deelden de onderhandelaars mee op een persconferentie. Volgens hen bestaat het akkoord uit vier onderdelen en voorziet het in het bijzonder in: „de facto beëindiging van de vijandelijkheden op 15 mei en ondertekening van de vredesakkoorden eind mei in Portugal". In een korte toespraak tijdens de 1-mei-parade in Loeanda had Dos Santos eerder verklaard: „Ik kan vandaag aankondigen dat wij politieke overeenstemming hebben bereikt. Vanmiddag zal het eerste document van een algemene politieke overeenkomst worden goedgekeurd". Hij voegde daar direct aan toe: „Dat betekent niet dat de oorlog onmiddellijk zal ophouden, maar er zullen volgende stappen genomen worden zodat wij met ingang van deze maand een einde aan de vijandelijkheden kunnen bereiken".

Het akkoord, waarover twaalf maanden onderhandeld is, zal eind mei formeel ondertekend worden door Dos Santos en Unita-leider Jonas Savimbi.

Met beëindiging van de oorlog in Angola, die 200.000 mensen het leven heeft gekost en het land totaal verwoestte, met een schade van naar schatting 200 miljard gulden, komt weer een eind aan een conflict in de Derde Wereld dat voortvloeide uit de Koude Oorlog tussen de supermogendheden VS en SU. De Angolese regeringstroepen van de marxistische MPLA-Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola, die als overwinnaars uit de bevrijdingsoorlog tegen Portugal te voorschijn waren gekomen, werden gesteund door de Sowjet-Unie en Cuba, Unita van Jonas Savimbi door de VS en Zuid-Afrika.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.