+ Meer informatie

DAGBLADEN DUURDER

2 minuten leestijd

De abonnementsprijzen van de dagbladen gaan per 1 juli met 30 cent per week omhoog. De dagbladondernemingen hebben die extra inkomsten hard nodig. Tal van bladen lijden op het ogenblik al verlies en ook sterkere concerns als De Telegraaf zien zich geconfronteerd met teruglopende winsten.

Oorzaak hiervan is het inzakken van de advertentiemarkt. Dat is vorig jaar al begonnen en die daling zet zich nog steeds voort. Advertenties zijn voor de adverteerders nu eenmaal een flinke kostenpost. Ondernemers die de kosten moeten drukken om hun bedrijf uit de rode cijfers te houden, gaan er gemakkelijk toe over om in hun reclamebudget te snijden.

Vooral de kranten die gewend waren een groot deel van hun inkomsten uit de advertentiesector te halen, lijden zwaar onder deze teruggang van het advertentievolume. Voor bladen als het RD, maar ook het Nederlands Dagblad en De Waarheid, die altijd veel meer van de abonnementsinkomsten afhankelijk zijn geweest, ligt dat natuurlijk anders.

Lang niet in alle gevallen zal deze verhoging van de abonnementsprijs de dagbladondernemingen uit de rode cijfers halen of houden. Er zullen de komende jaren nog wel wat dagbladen sneuvelen in de strijd om het bestaan.

De verhoging geldt ook ditmaal voor alle kranten gelijkelijk, zodat de onderlinge concurrentieverhoudingen er niet door verstoord worden. Maar de kranten concurreren niet alleen met elkaar. Ze moeten ook opboksen tegen een langzaam groeiende groep niet-krantenlezers.

Dat zijn degenen die zich op geen enkele krant geabonneerd hebben en zich tevreden stellen met de nieuwsvoorziening via radio, televisie en huis-aan-huis bladen. Vooral nu de gezinsbudgetten onder grotere druk komen te staan en de kranten duurder worden, zou deze groep wel eens verder kunnen toenemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.