+ Meer informatie

Commando-centrum Cannerberg niet dicht

Maatregelen tegen risico's met asbest

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het NAVO-connnandocentrum in de Cannerberg bij Maastricht, waar asbest is aangetroffen, wordt niet gesloten.

Staatssecretaris Van Voorst tot Voorst heeft de Tweede Kamer gisteren meegedeeld dat het Joint Operations Centre ook in vredestijd van zo groot operationeel belang is, dat het niet kan worden gesloten. Voor het beschermen van de 150 man die er werken, worden wel voorzieningen getroffen en er zullen geen oefeningen meer worden gehouden. De ACOM. de CNV-bond van militairen, heeft onmiddellijke sluiting van het centrum geëist.

Het gebruik van de Cannerberg als Joint Operations Centre van Afcent, het regionale NAVO-hoofdkwartier, zal in samenhang met de herstructurering van de verdragsorganisatie tot uiterlijk eind 1994 worden voortgezet, schrijft de staatssecretaris.

TNO heeft aanbevolen om, als geen afdoende technische maatregelen worden getroffen, Cannerberg binnen een a twee jaar te sluiten. De organisatie heeft in de werkruimten geen' verontrustende concentraties as-i best aange'rroffen, maar het ïs niet uitgesloten dat bij het periodiek noodzakelijke starten van het ventilatiesysteem de situatie verslechtert. Ook is in de gangen op veel plaatsen blauw asbest te,zien en kan het stof door allerlei oorzaken in beweging worden gebracht. Hierdoor, aldus de staatssecretaris, kunnen de concentraties tijdelijk en plaatselijk toenemen.

Beschermende kleding

Er is besloten dat alle gangen waardoor luchtkanalen lopen die met asbest zijn behandeld, zullen worden schoongemaakt of afgesloten. Alle overige gangen worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van asbest. Wordt asbest aangetroffen, dan worden ook deze gangen schoongemaakt of gesloten. Lekkages in de luchtkanalen worden hersteld. In het ventilatiesysteem worden zogenaamde absoluut-fliters geplaatst om ook bij het starten van het systeem risico's te vermijden. Een en ander gaat 5 a 6 miljoen gulden kosten en duurt zes tot negen maanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.