+ Meer informatie

Weer slachtoffer bij rellen Belfast

Vijfde hongerstaker stervend

2 minuten leestijd

• BELFAST — Bij de gewelddadigiieden die in Belfast zijn uitgei)roken na de dood van vier iiongerstakers is zondag opnieuw een i^achtoffer gevallen. In een ziekenhuis in Belfast overleed zondagmorgen een 33-jarige man nadat hij in de nacht van zaterdag qp zondag door een Brits legervoertuig was overreden.

' Naar een politiewoordvoerder meedeelde deed het ongeluk zich voor toen het voertuig trachtte weg te komen uit een menigte betogers die met stenen en benzinebommen gooiden. Het was het 29-ste slachtoffer sinds het uitbreken van geweld op 1 maart toen gevangen IRA-leden met hongerstakingen begonnen in de Maze-gevangenis van Belfast. Het kwam zaterdagnacht opnieuw tbt rellen in de Noordierse hoofdstad zoals iedere nacht sinds de dood van hongerstaker Bobby Sands op 5 mei. Éen versterking van het Britse leger en politie in het katholieke gebied bij Springfield Road was voor de vierde achtereenvolgende nacht doelwit. Pas iiiet plastic kogels kon een menigte benzinebomgooiers worden verdreven. In éen groot aantal katholieke wijken werden barricades opgeworpen. - Patsy O'Hara de laatste overledene van de hongerstakers zou vandaag begraven worden. Ondanks de dood van vier hongerstakers wijst er nog altijd niets op dat de Britse regering bereid is IRA-gevangenen de gevraagde speciale status toe te kennen.

Intussen kan een vijfde hongerstaker, Brendan McLaughin, ieder moment overlijden, zo hebben familieleden gezegd. McLaughin, die zijn actie tien dagen geleden begon, heeft een maagzweer en weigert medische behandeling.

Verkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Ierland , donderdag hebben de voorstanders van een harde lijn bij zowel katholieken als protestanten grote winst geboekt. Nadat bijna alle stemmen waren geteld kwam dominee lan Paisley, als onbetwiste leider van de 1 miljoen protestanten uit de bus. Zijn democratische unionistenpartij won 139 van de in totaal 526 te verdelen zetels in de 26 gemeenteraden. Hiermee verdubbelde de partij haar aantal zetels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.