+ Meer informatie

Vaticaan en Russischorthodoxen in gesprek

Paus: Relatie dient verbeterd te worden

2 minuten leestijd

GENEVE (ANP) - Delegaties van de Russisch-Orthodoxe Kerk en het Vaticaan zijn gisteren In het gebouw van de Wereldraad van Kerken in Geneve bijeengekomen voor een tweedaagse conferentie over de spanningen tussen beide kerken. Woordvoerders van beide kerken beklemtoonden voor het begin van het overleg dat alle conflicten aan de orde kunnen worden gesteld.

De relatie tussen de RK-Kerk en de Russisch-Orthodoxe Kerk is vorig jaar sterk verslechterd, nadat het Vaticaan zonder de leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk daarvan vooraf op de hoogte te hebben gesteld de kerkelijke hiërarchie in Rusland en Kazachstan had hersteld. De Russisch-Orthodoxe Kerk beschuldigde het Vaticaan van proselytisme (zieltjeswinnerij) en het gebruik van agressieve zendingsmethoden in een gebied dat zij als haar zendingsgebied beschouwt.

Bovendien stond de relatie tussen beide kerken onder druk door de conflicten in Oekraine over het bezit van kerkgebouwen tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en de met Rome verbonden Oekraïens-Katholieke Kerk. De laatste kerk herwon enkele jaren geleden haar vrijheid, nadat zij in 1946 door Stalin was gedwongen op te gaan in de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Laatste poging
In verband met de problemen nam de Russisch-Orthodoxe Kerk niet deel aan de bisschoppensynode over Europa die eind vorig jaar in het Vaticaan werd gehouden. Ook de orthodoxe kerken in Roemenië, Bulgarije en Servië zegden af. De bijeenkomst in Geneve wordt gezien als een laatste poging om de relatie tussen beide kerken te verbeteren.

Voor zijn vertrek naar Geneve klaagde metropoliet Kyrill uit Moskou dat de relaties tussen de beide kerken „de laatste dertig jaar nog niet eerder zo diep gezonken zijn". De ontmoeting in Geneve kwam tot stand nadat paus Johannes Paulus II in een brief bij patriarch Aleksej II van Moskou had aangedrongen op verbetering van de relatie.

De leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk kampt ook intern met grote problemen. Niet alleen zijn er de onthullingen over de nauwe banden tussen kerkelijke leiders en de geheime dienst in de vroegere Sowjet-Unie, de KGB, maar ook de Russisch-Orthodoxe kerk in ballingschap ziet haar aanhang in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten stijgen. Deze kerk staat een krachtige houding tegenover het Vaticaan voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.