+ Meer informatie

Kritiek KNMG op commissie euthanasie

„Er zit niemand in uit dagelijkse praktijk"

2 minuten leestijd

UTRECHT — De artsenorganisatie KNMG vindt het Jammer" dat in de gisteren officieel ingestelde euthanasiecommissie niemand zit „uit de dagelijkse praktijk". De artsenorganisatie mist ook de patiënt. „Het Is een commissie waarin één van de belangrijkste partijen, de patiënt, tussen wal en schip raakt".

KNMG-secretaris mr. W. Kastelein noemt de samenstelling van de commissie -onder voorzitterschap van prof. mr. J. Remmelink— overigens „op zichzelf imponerend". NPV-directeur Van den Berg is van mening dat de commissie een wetenschappelijk karakter draagt. Voor vertegenwoordigers van belangengroeperingen als de KNMG is in een dergelijke commissie geen plaats. „Ook 'de patiënt' kan als zodanig moeilijk in de commissie plaatsnemen. Claimt de NPV een plaats, dan wil de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie er ook in en daar zitten we niet op te wachten".

Zeer ruim

Kasteilein zei dat de taakopdracht van de commissie zeer ruim is. Het onderzoek heeft namelijk ook betrekking op levensbeëindiging „al dan niet op uitdrukkelijk en ernstig verzoek" van de patiënt. Dat betekent volgens haar dat het zich ook uitstrekt tot niet vrijwillige en niet gevraagde levensbeëindiging, bij voorbeeld bij comapatiënten, ernstig gehandicapte pasgeborenen en misschien zelfs bij psychiatrische patiënten.Kastelein heeft daar wel begrip voor, mede gezien de „problemen rond de zaak Stinissen". „Er speelt van alles en er is verband tussen de problemen". Maar ze acht het vrijwel onmogelijk dat de commissie, gezien haar ruime taakopdracht, op basis van een onderzoek dat nog moet beginnen al voor augustus 1991 rapport kan uitbrengen.Voorzitter M. M. Bakker van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) is niet ongelukkig met de samenstelling van de commissie. Ze heeft er gezien die samenstelling vertrouwen in dat alle aspecten van levensbeëindiging zorgvuldige en veelzijdige aandacht zullen krijgen.De NVVE zal de commissie ook haar opvattingen en ervaring voorleggen, zei Bakker. Ze noemde het verheugend dat er nu eerst een bnderzoek wordt gedaan en dat niet onmiddellijk aan wetgeving wordt gedacht.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.