+ Meer informatie

Flinke wijzigingen in Jordaanse kabinet

1 minuut leestijd

AMMAN (RTR) De Jordaanse minister-president, Mudar Badran, heeft zijn kabinet gisteren ingrijpend gewijzigd. Hij benoemde onder anderen een nieuwe minister van buitenlandse zaken en haalde vijf leden van de fundamentalistische Moslim Broederschap in de Jordaanse regering.

De wijzigingen zijn gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman bekendgemaakt. Volgens een regeringsverklaring wordt minister van buitenlandse zaken Marwan Qassem vervangen door Taher Masri. die deze functie in het verleden ook al eens bekleedde.

De meest recente functie van Masri was voorzitter van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken. Masri heeft de afgelopen maanden meer dan Qassem begrip getoond voor het standpunt van Irak inzake de Golfcrisis.

De Jordaanse regering stond al enkele weken onder druk om de Moslim Broederschap, die de grootste fractie in het parlement heeft, kabinetsposten aan te bieden.

Leden van de Moslim Broederschap zullen de ministeries van sociale ontwikkeling, gezondheidszorg, onderwijs, religieuze zaken en justitie gaan bemannen. De vijf nieuwe ministers worden beschouwd als gematigde leden van de islamitische organisatie.

De verwijdering van minister Ali Faqir van religieuze zaken wordt door politieke waarnemers beschouwd als een gebaar in de richting van Saoedi-Arabiƫ. Uitlatingen van Faqir over de Saoedische koninklijke familie, nadat deze buitenlandse troepen op haar grondgebied had toegelaten, waren zeer slecht gevallen in Riaad. Behalve bovengenoemde zes wijzigingen werden nog zeven nieuwe ministers benoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.