+ Meer informatie

Provincies streven naar natuurlijker bosbeheer

„Beter bestand tegen storm en ziekten"

2 minuten leestijd

MARKELO (ANP) - De provincies Overijssel en Gelderland zijn gisteren in Markelo een campagne gestart om natuurlijker bosbeheer te stimuleren. Bossen worden door die aanpak uit natuuroogpunt interessanter. Bovendien vergen ze minder onderhoud. En door een meer natuurlijke samenstelling van de bossen zijn deze beter bestand tegen storm, ziekten en plagen.

met 1 cent per overnachting te verhogen. Het overnachtingstarief komt daarmee op 65 cent per nacht. Het college heeft berekend dat hierdoor 6000 gulden meer in het laatje komt. opbrengst van het hout hard» nodig om te bestaan. Maar ze kunnen, zonder dat de produktie er onder lijdt, een beheer voeren dat veel natuurlijkvriendelijker is", zo stelt Natuur en Milieu.

jf,oriinpn ingrijpen

De voordelen van dit geïntegreerde bosbeheer zijn opgesomd in een brochure die Natuur en Milieu Overijssel voor boseigenaren in Overijssel en Gelderland heeft samengesteld. Gisteren is de brochure in Markelo op het landgoed Weldam gepresenteerd. Dit landgoed heeft reeds ervaring met een meer op de natuur afgestemd bosbeheer.

Het accent van de bosbouw ligt volgens Natuur en Milieu nu te veel op produktie. „Op zich is daar niets tegen. De landgoederen hebben de

Bij geïntegreerd bosbeheer zijn ingrepen in het bos minimaal. Niet alleen de bosbodem maar de hele boslevensgemeenschap wordt als produktie gezien: produktie van hout en natuur. Deze beheersvorm komt het best tot z'n recht in gemengde bossen, die voor een deel bestaan uit inheemse boomsoorten en een gevarieerde, vrij open structuur.

Op dit moment hebben nogal wat bossen in Gelderland en Overijssel een eenzijdige samenstelling, met bij voorbeeld fijnspar en douglas; monocultures, die extra kwetsbaar zijn gebleken voor ziekte, plagen en stormen. In Overijssel en Gelderland samen bevindt zich circa 60 procent van het Nederlandse bosareaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.