+ Meer informatie

CDA optimistisch over de toekomst

„Binnenkort grootste partij"

3 minuten leestijd

UTRECHT — „Ik zal mij met handen en voeten sterk maken voor het CDA", aldus minister-president Van Agt, die zaterdagmiddag in Utrecht het startsein gaf voor de CDA-verkiezingscampagne. Hij zelf liet zich zeer optimistisch uit over het resultaat daarvan: het CDA zal zonder twijfel binnenkort de grootste partij van Nederland zijn - zo hield hij zijn gehoor voor.

Partijvoorzitter Bukman onderschreef die optimistische visie over een goed CDA-verkiezingsresultaat. „We starten de campagne. Op naar de campagne op 26 mei", aldus de CDA-partijvoorzitter. Hij noemde het CDA-verkiezingsprogram nuchter, verantwoordelijk, solidair en duidelijk. Bukman sprak de bereidheid uit tot samenwerking met andere partijen en merkte op dat het bij de kabinetsformatie meer moet gaan over het program dan om de combinatie van partijen. "In dat program willen wij zoveel mogelijk terugvinden van wat wij wezenlijk vinden, van wat wij goed vinden voor het land", aldus de partijvoorzitter.

Het CDA zal bij de formatie constructief maar wel beslist handelen en overeenstemming zoeken in wederzijds respect zette hij uiteen.

Samen
Minister-president Van Agt benaukte het CDA-uitgangspunt „samen verantwoordelijk": op de eerste plaats de armen in de wereld, maar ook voor de zwaksten en minst bedeelden in de Nederlandse samenleving. B CDA-lijsttrekker noemde het CDA - uitgaande van een maximum aan saamhorigheid en van een minimum aan verkettering - beschikbaar voor samenwerking met elke constructieve partij. De politieke top van het CDA heeft zaterdag ongemeen fel gereageerd op een recente verkiezingsadvertentie van de PvdA. Eerder deze week was het de liberale lijsttrekker Wiegel, die de inhoud van de betreffende advertentie laakte.

Op de zaterdag in Utrecht gehouden manifestatie waren het de minister-president en CDA-lijsttrekker Van Agt en CDA-partijvoorzitter Bukman die ernstige kritiek op de socialistische publicatie hadden. "Van dat PvdA-verhaal deugt geen draad", aldus de minister-president. Hij stelde dat de PvdA-advertentie de geest ademt van ,,houden wat je hebt".

Demagogie

Op de onderdelen aardgasprijzen, huren en het sociaal-economisch beleid bestreed hij de inhoud van de advertentie die - zo zei hij - demagogie ten top is en ronduit schandelijk. Van Agt wees erop dat juist onder het kabinet Den Uyl de aardgasprijzen van het (lage) vier procent BTW-tarief werden gebracht naar het hoge tarief van achttien procent. Het systeem van dynamische kostprijshuren werd onder het bewind van de socialistische staatssecretaris Van Dam ingevoerd, zo merkte Van Agt op.

Moeiteloos

Premier Van Agt heeft zaterdag in Utrecht ernstige kritiek laten horen op de VVD, de coalitiepartner in het door hem geleide kabinet. Bij de start van de CDA-verkiezingscampagne verweet de CDA-lijsttrekker de VVD namelijk "moeiteloos en schijnbaar onbewogen" beslissingen te hebben genomen over het plaatsen van kruisraketten in ons land.

Van Agt citeerde de CDA-partijvoorzitter Bukman die kort geleden opmerkte dat de VVD wapens plaatst alsof het kampeertenten zijn. Van Agt wees erop dat het CDA het vraagstuk van het al dan niet stationeren van kruisraketten zorgvuldig en in behoedzaamheid benadert. Hij noemde de liberale opstelling teleurstellend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.