+ Meer informatie

Dagblad-abonnementen waarschijnlijk duurder

NDP-VOORZITTER DRS. THIJSSEN:

2 minuten leestijd

AMStERbAM —' De abonnementsprijs van dagbladen zal waarschijnlijk per 1 juli omhoog gaan. Momenteel vindt nog overleg plaats tussen de kranten onderling en met het Ministerie van Economische Zaken. Voor half mei zal een beslissing vallen. De verhoging is noodzakelijk om de baten en lasten van de dagbladen in evenwicht te brengen.

Dit heeft drs. A. A. J. W. Thijssen gezegd als voorzitter van de Nederlandse Dagbladpers (NDP) bij de presentatie van het jaarverslag van Audet, waar hij voorzitter van de directie is.

Een ander punt, dat de kranten in toenemende mate zorgen baart is de voorgenomen sterke uitbreiding van de zendtijd van de STER. Als argument voor deze uitbreiding wordt aangevoerd de naderende satelliettelevisie, die van 1985 af een belangrijk deel van het vaderlandse budget voor de etherreclame naar zich toe zou trekken. zeker is, evenals de opstelling van de Europese overheden ten opzichte van dit nieuwe communicatiemiddel.

Bovendien duurt het nog minstens vier jaar, voordat de „bedreigende" satelliet in actie komt, die de commerciële zender Radio Luxemburg aangekondigd heeft in de ether te zullen brengen. I)f heer Thijssen was verder van mening, dat deze RTL-satelliet niet in 1985, zoals gepland, maar pas in 1986 in de lucht zal komen en voorts niet ƒ 400 min maar ƒ 1 miljard gaat kosten.

Namens de Nederlandse dagbladen stelde de heer Thijssen, dat een uitbreiding van de STEH-zendtijd opnieuw schade zal berokkenen - evenals de invoering in 1967 en volgende jaren - aan de economische positie van de kranten. Financiering van de uitbreiding van de omroepzendtijd via een verhoging van de luister- en kijkgelden ligt daarom uit het oogpunt van een samenhangend mediabeleid meer voor de hand, aldus de heer Thijssen.

„De overheid heeft steeds gezegd pluriformiteit van het nieuwsaanbod via de.kranten belangrijk te vinden. Nu moet. de regering wat doen, want anders komt de pluriformiteit in het geding", zo waarschuwde de heer Thijssen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.