+ Meer informatie

Conferentie over oprichting ZAVO

Zuid'Afrika voorstander van pact

2 minuten leestijd

NEW YORK — In Buenos Aires zal op 26 mei van gedachten worden gewisseld over het denkbeeld van de oprichting van een Zuidatlantische-verdragsorganisatie (ZAVO). Dat zal gebeuren in het raam van besprekingen over éen militaire strategie, zo heeft een woordvoerster van het in Washington gevestigde „Instituut voor Amerikaanse betrekkingen" (lAR) bekendgemaakt.

De conferentie in Buenos Aires wordt georganiseerd door de I.A.R. en de eveneens in Washington zetelende „Raad voor inter-Amerikaanse veiligheid", alsmede door twee Argentijnse instellingen, de stichting Carlos Pellegrini en het „Ateneo de Occidente". Aan de besprekingen zullen vertegenwoordigers van Zuid-Amerika, ZuidAfrika en de Verenigde Staten deelnemen.

Uit Washington komt onder andere generaal Vemon Walters, een naaste samenwerker van minister van buitenlandse zaken Alexander Haig. Deze stuurde Walters in februari naar zes landen in Zuid-Amerika, waaronder Argentinië en Brazilië, om de leiders daar in te lichten over de situatie in El Salvador. Walters die onderdirecteur van de geheime dienst (C.I.A.) is geweest, ging in 1976 uit de actieve dienst. Vorig jaar werd hij opgenomen in het comité dat Ronald Reagan adviseerde op het gebied van het buitenlands beleid.

Kaap de Goede Hoop

Het denkbeeld van een ZAVO werd door Zuid-Afrika geopperd, toen de Britse regering in 1976 besloot geen gebruik meer te maken van de Zuidafrikaanse marinebasis Simonstowm bij Kaapstad. Een dergelijke organisatie zou de olieroute rond Kaap de Goede Hoop moeten beschermen tegen eventuele acties van de Sovjet-Unie. In maart pleitte de „Progressieve federale partij", de vopmaamste oppositiepartij in Zuid-Afrika, in het parlement voor een dergelijk pact. Premier Pieter Botha heeft laten weten dat „elk vriendschappelijk gezind westelijk land" Simonstown kan gebruiken „in de strijd tegen het communistische expansionisme".

De regering-Reagan heeft ook haar bezorgdheid uitgesproken over de invloed van de Russen in zuidelijk Afrika en het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. Donderdagavond sprak de Amerikaanse vertegenwoordigster bij de Verenigde Naties, Jeane Kirkpatrick, in het debat over Namibië in de Veiligheidsraad over „de Sovjet-invloedssfeer die zich snel uitbreidt in zuidelijk Afrika".

Strategische kwesties

De aanwezigheid van Zuidafrikanen op de conferentie in Buenos Aires zal zeker leiden tot protesten van landen die tegen het apartheidsbeleid zijn gekant. Op deze bijeenkomst gaat het om strategische kwesties, terwijl er een algemeen wapenembargo tegen ZuidAfrika van kracht is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.