+ Meer informatie

VS zeggen Palestijnen politieke macht toe

Voorlopige regeling voor 'bezette' gebieden

4 minuten leestijd

MADRID (AFP/DPA) - De Verenigde Staten vinden dat de Palestijnen in de gebieden die door Israël zijn bezet „controle moeten krijgen over beslissingen die voor lien van belang zijn op politiek en economisch terrein en andere gebieden die hun leven en lot beïnvloeden". Dit staat in een brief met garanties die door Washington aan de Palestijnen is gegeven voorafgaand aan de vredesconferentie in Madrid.

Volgens het document afkomstig uit Palestijnse kringen in de Spaanse hoofdstad zeggen de VS toe te streven naar „het beginnen van een proces van politieke onderhandelingen waarbij de Palestijnen rechtstreeks zijn betrokken en dat voor hen een weg moet openen naar de verwerkelijking van hun legitieme politieke rechten en de bepaling van hun toekomst".

Washington verklaart in het document dat het doel van een voorlopige regeling is te komen tot „een vreedzame overdracht van het Israëlische gezag aan de Palestijnen" in de 'bezette' gebieden. De erkenning van de VS van een Palestijns recht op politieke macht in de 'bezette' gebieden is belangrijk, te meer daar de bewoners van die gebieden meer willen dan de bestuurlijke autonomie die Israël bereid is hen te geven.

Oost-Jeruzalem

De Amerikaanse regering herhaalt dat zij de annexatie van het oostelijke deel van Jeruzalem niet erkent „en ook niet de uitbreiding van de gemeentelijke grenzen". In de brief zegt Washington verder dat de „Palestijnen in Oost-Jeruzalem deel moeten kunnen nemen aan verkiezingen voor een waarnemend autonoom bestuur".

De VS vinden ook dat Jeruzalem „nooit meer een verdeelde stad mag zijn" en dat „de uiteindelijke status moet worden bepaald door middel van onderhandelingen", zo stelt het document, dat daaraan toevoegt dat de Palestijnen tijdens de onderhandelingen het recht hebben „alle vragen aan de orde te stellen, onder meer over Oost-Jeruzalem".

Israël is hier mordicus tegen omdat de joodse staat het verenigde Jeruzalem beschouwt als zijn hoofdstad.

Over de brief met garanties van de VS aan de Palestijnen is geruime tijd onderhandeld tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, en leidende Palestijnse figuren uit de 'bezette' gebieden, onder wie Hanan Ashrawi en Faisal alHusseini, beiden lid van de Palestijnse oriëntatiecommissie die de Jordaans-Palestijnse delegatie in Madrid begeleidt.

Palestijnse truc

De vertegenwoordigers van de Palestijnen bij de Midden-Oostenconferentie in Madrid zullen hun positie tijdens de bilaterale gesprekken met Israël door een „onderhandelingstruc" versterken. De Palestijnse afgevaardigde Moestafa al-Natscha zei gisteren tegen Duitse journalisten dat het plan is om met een uit bijna louter Palestijnen bestaande delegatie op te treden als het om Palestijnse belangen gaat.

In zulke gevallen zal de PalestijnsJordaanse delegatie uit dertien Palestijnen en een Jordaniër bestaan. Wanneer Jordaanse zaken ter tafel komen zal de afvaardiging worden gevormd door dertien Jordaniërs en een Palestijn. Zo wordt, althans op papier, aan de Israëlische eis voldaan dat de samenstelling gemengd is.

Deze truc van de Palestijnen zal waarschijnlijk niet zonder meer door Israël geaccepteerd worden. De Israëlische regeringsdelegatie toonde zich gisteren al zeer ontstemd over de toezegging van de Verenigde Staten dat de Palestijnen evenveel spreektijd krijgen als de andere delegaties.

De ontmoetmg tussen de twee leiders gisteren in Madrid gaf duidelijk aan hoezeer de machtsverhoudingen tussen de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie zijn veranderd sinds het einde van de Koude Oorlog.

Ofschoon ze hun onderhoud op de Sowjetambassade „zeer constructief' en „zeer substantieel" noemden, hielden Bush en Gorbatsjov zich na afloop tijdens de persconferentie over de vredesconferentie zelf ietwat op de vlakte.

Zij willen de deelnemers aan de conferentie er wel toe aanzetten een vredesoplossing te vinden, maar zonder Israël en de Arabieren een regeling op te dringen, zo meldden zij op een gezamenlijke persconferentie. Bush waakte ervoor zich uit te spreken over de teruggave van land voor vrede door Israël of de stopzetting van de kolonisatie in de door Israël 'bezette' gebieden: „Ik wij niemand een reden geven om de deur dicht te slaan of zijn inzet te verhogen".

Wat de westerse economische hulp aan de Sowjet-Unie betreft „zitten we nog in de fase van het bespreken van details", aldus Bush. De president heeft humanitaire hijlp in het vooruitzicht gesteld, maar „er is geen afspraak over specifieke hoeveelheden of zoiets, maar we hebben een goed gesprek gehad over wat er nodig is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.