+ Meer informatie

Aanvechtingen

2 minuten leestijd

"en worden om niet gerechtvaardigd uit Zijne genade "

Romeinen 3:24

Wie kent de vele benauwdheden, ik mag wel zeggen het onweer, ja ik meen de zware stormwinden van de hel, waarmee een arme ziel besprongen wordt? Zij bespringen hem tussen het ontvangen van genade en de gevoelige vereniging met Christus. Ik durf zeggen dat niemand die kent dan zij die het ondervonden hebben. "Het hart kent zijn eigen bittere droefheid", Spreuken 14:10.

Zo ras merkt de satan niet wat God met de ziel voor heeft in de weg van genade en barmhartigheid, of hij zoekt met al zijn macht dit te verhinderen, of bitter en moeilijk te maken. O, wat bergen, wat wolken, wat duisternis, wat tegenwerpingen, wat valse begrippen van God en Christus, van de genade, van de eigen toestand van de ziel, werpt hij hen niet voor? Dat alles om hen te plagen. Hij tracht ze daardoor neerslachtig, moedeloos en bevreesd te maken. Hij kwelt hen en drijft hen bijna geheel tot wanhoop.

Op grond van deze dingen worden het geloof en de genade die in de ziel is, zwaar aangevallen. Zo kost het de ziel veel werk om tot de belofte te komen en daardoor tot Christus. Het is gelijk er gezegd werd van die zware storm en het grote gevaar om schipbreuk te lijden met het schip waar Paulus in was: "Wij konden nauwelijks de boot machtig worden." Want het oogmerk van de satan is, indien hij de ziel niet van Christus kan afhouden, het haar in die weg zo zwaar en moeilijk te maken als hij door zijn listen maar doen kan.

John Bunyan,

predikant te Bedford

(De farizeeër en de tollenaar, 1775)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.