+ Meer informatie

Haig: „Veiligheid in ons beleid centraal"

Amerikaanse delegatie in Nabije Oosten

2 minuten leestijd

JERUZALEM-CAIRO — De chef van de Amerikaanse diplomatie, Alexander Haig, heeft in Israël de nadruk gelegd op het belang dat de V.S. hechten aan de veiligheid in het Nabije Oosten.

„Het doel van mijn raadplegingen is met onze vrienden te bespreken hoe moet worden geantwoord op de dreiging die de Sovjet-Unie betekent". Tot de delegatie onder leiding van zijn Israëlische ambtgenoot, Vitzhak Skamir, die hem op het vliegveld van Tel Aviv verwelkomde, zei hij: „De VS hebben Israels veiligheid en welzijn voor ogen. Wij hebben een belangrijke rol te spelen bij het waarborgen van de strategische belangen van de VS in dit gebied".

Optimistisch

Tijdens zijn bezoek aan Cairo heeft minister Haig president Anwar Sadat verzekerd dat de regeringÉeagan de pogingen om een vredesregeling in het Midden-Oosten te bereiken, zal voortzetten. Nfl een on' derhoud van twee uur met het Egypf;, tische staatshoofd zeiden beiden optimistisch te zijn wat betreft de vredespogingen.

Sadat zinspeelde wel op enige overgebleven verschillen tussen beide zijden op het stuk van Amerikaanse deelneming aan een multinationale vredsmacht die in de Sinaï het toezicht zal moeten uitoefenen nadat Israël in april volgend jaar het gebied volgens de afspraken van Camp David zal hebben verlaten. Hij zei dat er op bepaalde punten overeenstemming was bereikt en dat sommige punten ter behandeling aan de deskundigen waren overgelaten.

Haig zei dat de VS akkoord zouden willen gaan met een vredesmacht die voor beide zijden aanvaardbaar is. Zij zouden eventueel de helft van de troepen daarvoor willen leveren.

Overigens heeft Haig ontkend dat de regering-Reagan in mindere mate belangstelling heeft voor het op gang gebrachte vredesproces in het Nabije-Oosten. „Niets is minder waar". „Ons vaste oogmerk is dit vredesproces voort te zetten", aldus Haig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.