+ Meer informatie

Tökes noemt situatie Timisoara nog kritiek

Gebrek aan democratische traditie fnuikend

3 minuten leestijd

BOEKAREST/TIMISOARA - Ex-leden van de geheime politie van ex-president Nicolae Ceausescu van Roemenië [open nog steeds vrij rond. Mede daarom is Laszlo Tökes bevreesd om naar zijn gemeente terug te keren.

Tökes' gemeente bevindt zich in Timisoara, in het noordwesten van Roemenië, een stad met 350.000 inwoners, onder wie veel Hongaren. In die stad zijn tussen 17 en 27 december 90 mensen doodgeschoten; van 71 van hen heeft men de identiteit kunnen vaststellen. Er gelden 33 personen als vermist, zo meldde de krant Renastera Banateana gisteren.

De krant drukte een lijst af van de slachtoffers met hun leeftijd. Die variëren van kinderen van twee en een half jaar tot een man van 69. De lijst is niet uitputtend, maar het aantal van 90 is aanzienlijk kleiner dan de schatting van 3500 tot 4000 doden die tot nu toe van officiële zijde gedaan is.

Niet geslaagd

De toestand .in Timisoara is nog steeds kritiek, meent Tökes. „De revolutie is er niet geslaagd. De toestand is erg onstabiel en het is moeilijk te zeggen wat daar kan gebeuren", aldus de 37-jarige dominee tijdens een bezoek aan Boekarest. „De toestand is zo onstabiel omdat veel slachtoffers niet gevonden zijn, evenmin als zij die voor hun dood verantwoordelijk zijn". Een aantal leden van de geheime politie Securitate in de stad in Transsylvanië is gearresteerd en weer vrijgelaten. Zij kunnen gaan en staan waar zij willen, aldus Tökes.

De plaatselijke afdeling van het Front voor Nationale Redding in Timisoara heeft volgens Tökes het vertrouwen van het publiek verloren. Hij kent gemeenteleden die nog steeds anonieme dreigtelefoontjes ontvangen. Tökes, die lid is van de 150 leden tellende raad van het Front voor Nationale Redding, die woensdag in Boekarest vergaderde, zegt dat de voorlopige regering met moeilijkheden kampt omdat Roemenië geen democratische traditie heeft.

„Ik ben niet gelukkig met bepaalde beslissingen die de regering tot nu toe genomen heeft, maar heb vertrouwen in de leden ervan. Gisteren heb ik gezegd dat het Front geen rekening houdt met de nieuwe politieke partijen. Het is net of die niet bestaan. Er moet een structuur van dialoog met de partijen komen, net als in andere Oosteuropese landen gebeurd is", aldus Tökes.

Geen referendum

Het Roemeense Front van Nationale Redding is binnen een week teruggekomen van zijn beslissing om de Communistische Partij té verbieden. Daarmee is het referendum op 28 januari over het voortbestaan van de partij, maar ook dat over herinvoering van de doodstraf, van de baan, zo maakte Silvio Brucan gisteren bekend.

Brucan, prominent lid van het Front, dat na de val van het bewindCeausescu Roemenië bestuurt, noemde het verbod „ondemocratisch" en in strijd met het principe van het meerpartijenstelsel. De rol van de partij is door haar eigen schuld uitgespeeld, „maar er is geen enkel democratisch land dat een communistische partij bij de wet verbiedt". Volgens Brucan zou alleen een fascistische partij in Roemenië worden verboden.

Brucan suggereerde verder dat in ronde-tafelbesprekingen met de oppositie een nieuwe datum voor de parlementsverkiezingen zal worden vastgesteld. Die zouden in eerste instantie in april worden gehouden, maar de oppositie dringt steeds aan op een paar maanden uitstel, om zich er beter op te kunnen voorbereiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.