+ Meer informatie

Albanezen gevonnist

1 minuut leestijd

SKOPJE — Vijf etnische Albanezen zijn woensdag na een driedaags proces in de Macedonische hoofdstad Skopje wegens staatsondermijnende activiteiten veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot dertien en een half jaar, aldus het officiële Joegoslavische persbureau Tanjug.

De vijf werden schuldig bevonden aan het oprichten van een onwettige organisatie, die streefde naar afscheiding van Joegoslavië van gebieden die door etnische Albanezen worden bevolkt. Deze gebieden zouden herenigd moeten worden met het buurland Albanië.

In het vonnis verklaarde de plaatselijke districtsrechtbank dat de groep had gehandeld met de bedoeling „de territoriale integriteit van Joegoslavië af te breken".

Volgens Tanjug waren er „aanwijzingen dat deze contrarevolutionaire aanval zorgvuldig georganiseerd was vanuit een buitenlands centrum, dat zich in Albanië in Tirana bevond". Het gerechtshof achtte bewezen dat het vijftal een „nationale arbeiderspartij" had opgericht, met het doel zoveel mogelijk Albanezen te werven voor „afscheiding".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.