+ Meer informatie

Wat is een heildronk?

6 minuten leestijd

Waar komt het toosten eigenlijk vandaan? Hoe moet je erop reageren als het in gezelschap wordt gedaan, terwijl je eigenlijk niet mee wilt doen?

Antwoord: Toosten komt van het Engelse "toast", dat is een geroosterd schijfje brood. Het gebruik is niet van heidense oorsprong, maar ontstaan uit de oude Engelse gewoonte waarbij degene die een geroosterd schijfje brood in zijn glas vond, een tafelrede moest uitspreken. Nu wordt vaak getoost bij de afsluiting van een toespraakje of na een toespraak aan een diner. De toost wordt dan uitgebracht op hij of zij die toegesproken is. De tooster neemt zijn gevulde glas op, wacht tot de andere gasten ook hun glas geheven hebben en richt met nog een paar woordjes het glas naar de toegesprokene. Hierbij kan ook geklonken worden. Iedereen neemt een slokje en heft het glas nog kort in de richting van degene op wie getoost wordt. Bij een officiële gelegenheid gaan de heren tijdens de toost staan, de dames blijven zitten. De toegesprokene heft ook het glas, maar blijft zitten. Wordt er een algemene toost uitgebracht, dan richten de aanwezigen hun glas op de spreker. Tijdens een officiële toost wordt nooit geklonken. Dat gebeurt alleen wanneer u wat informeler bijeen bent en in een kleiner gezelschap. Zoals reeds gezegd, is dit gebruik niet van heidense oorsprong.

Bulgaarse postzegels

Weet u of er catalogi van Bulgaarse postzegels bestaan? Zo niet, hoe kan ik de waarde van de Bulgaarse postzegels bepalen?

Antwoord: Er bestaan wel degelijk catalogi van buitenlandse postzegels. Deze zijn te koop bij de postzegelhandel. U kunt ze ook inzien bij een grotere bibliotheek. Omtrent de waarde is zo -zonder meer- niets te zeggen. U schrijft niet of u alle uitgaven compleet hebt. Bovendien is van belang dat de zegels in perfecte staat zijn: de ongebruikte dus niet opgeplakt, zodat de gomlaag nog in de oorspronkelijke staat is. En de gebruikte netjes gestempeld, zodat de tekst grotendeels leesbaar bleef. Verkeert een complete verzameling in prima staat, dan zal de prijs die een handelaar ervoor geeft wellicht rond de 20 procent van de catalogusprijs liggen. Zo niet, dan zal het meer om de 10 procent draaien, waarbij de oudere, wat schaarsere zegels wat meer opbrengen en de massa van de laatste decennia nog minder. Een kenner kan de waarde echter pas schatten als hij de collectie heeft gezien, en dan nog is de waarde een rekbaar begrip. Wilt u een oordeel, dan kunt u zich het beste wenden tot een postzegelhandelaar bij u in de buurt. Ook kunt u de Nederlandse Vereeniging van Postzegelhandelaren (NVPH) benaderen. Het adres luidt: Weteringkade 45, 2515 AL Den Haag; tel. (070) 347 38 49 of de Ned. Bond van Filatelisten Verenigingen, Zeelantlaan 11, Postbus 4034, 3502 HA Utrecht; tel. (030) 289 42 90.

Postzegelbladen

Kunt u mij titels noemen van tijdschriften voor postzegelverzamelaars? Welk tijdschrift staat bekend als het meest vooraanstaande?

Antwoord: Wij hebben enige titels voor u kunnen vinden: het Stokpaardje, uitgeverij Polanen, Postbus 23, 3440 AA Woerden en de Postzegelrevue, uitgeverij Omni-Trading, Canadalaan 8a, 7316 BX Apeldoorn. Voor de jeugd is er een speciaal blad: de Posthoorn, via de eerder genoemde uitgeverij Polanen. Een gezaghebbend blad is het Nederlands maandblad voor Philatelie, uitgeverij Brouwer Media, Postbus 30225, 6803 AE Arnhem.

Lam

Wij waren in Engeland en bestelden in een restaurant heel mals lamsvlees, maar we kregen sterk schapenvlees op ons bord. Hoe zouden we dat bij de slager goed kunnen onderscheiden?

Antwoord: Lamsvlees ziet er zalmkleurig uit, het bevat weinig geelwit vet en de vezel is fijn. Bij vlees van een jong lam ontbreekt de geur nog. Het vlees van geslachtsrijpe schapen is donkerder rood, tot roodbruin bij oudere schapen, is grover van vezel, heeft meer vet en dat vet kleurt geler. De beste kwaliteit lamsvlees krijgt u tegen Pasen.

Borduurpatroon

Ik wil een borduurpatroon van een gemeentewapen maken, maar weet niet hoe dat moet. Bestaat er zoiets als een instructie om zo'n patroon zelf te maken?

Antwoord: De door u in brief geschetste methoden hebben wij aan een deskundige voorgelegd. Zij had hier weinig op aan te merken, ze zijn goed toe te passen. Wij geven hier nog een andere methode: u maakt een scherpe foto van de afbeelding door een glasplaat, waarop tevoren een raster van donkere draden is aangebracht. Dat kan garen zijn, dat tijdelijk met doorzichtig plakband over die ruit is gespannen, maar zodanig dat er allemaal even grote vierkantjes ontstaan. De foto wordt vergroot. De gekleurde afbeelding toont dan tientallen vakjes en die kunnen dienstdoen als telpatroon. Bij het borduren kan men dan voor elk vakje de juiste kleur kiezen. Kunt u met Internet overweg, dan zou u Joke's Borduurpagina eens kunnen bezoeken. U kunt hier onder andere het programma Cross Stitch Designer 2.1 bestellen. Het adres van de site is http://www.acon.nl/strijb/ nl.htm. Verder raden wij u aan eens in een grotere bibliotheek te gaan snuffelen, daar zijn boeken over dit onderwerp te vinden.

Brood aan het spit

Binnenkort houden wij ons jaarlijkse kampvuur. Het lijkt ons leuk om net zoals vroeger hier zelf brood aan een stok te bakken, helaas zijn we het recept voor het deeg vergeten. Hopelijk kunt u hier ons aan helpen.

Antwoord: Dat is een manier waarop padvinders tijdens een kamp zelf brood bakten zonder deegblok, zonder bakvorm en zonder oven. Ze bereidden uit de normale ingrediënten een erg klef brooddeeg dat kleverig genoeg was om het rondom een stuk hout te plakken. Die knuppel werd boven een laag vuur, gloeiende houtskool of hete as gehouden als de hitte daarvan maar groot genoeg was. Je moet dan een houtsoort gebruiken die geen slechtsmakende stoffen afstaat. Dat doet eikenhout wel, maar een elzen-, wilgen-, of populierentak niet. Het smaakt trouwens wel erg rokerig, zodat wat dat betreft u beter uw bakker kunt aanhouden. Nodig is 330 g ongebuild tarwemeel, 200 g bloem, 25 g verse gist, 3,5 dl lauwe melk of lauw water en 10 g zout. Naar smaak kunt u krenten of rozijnen toevoegen. Kneed een elastisch deeg, voeg eventueel nog wat vocht toe voor de benodigde klefheid, sla er wat lucht door en laat het circa een uur op een warm plekje rijzen. Het deeg kan daarna om de stok worden geplakt.

Houten ringen

Weet u waar ik houten ringen voor speeltoestellen kan krijgen?

Antwoord: Het adres hebben we voor u gevonden en nog wel niet zo ver bij u vandaan: u kunt terecht bij Van Ee Speeltoestellen, Wesselseweg 115, 3774 RK Kootwijkerbroek; tel. (0342) 44 34 37.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.