+ Meer informatie

Senaat houdt benoeming tot CIA-chef tegen

WASHINGTON (AP) -

2 minuten leestijd

De Amede inrikaanse Senaatscommissie voor lichtingendienst heeft donderdag de voorgenomen benoeming van Robert Gates tot hoofd van de CIA geblokkeerd, omdat zij eerst antwoord wil op vragen over diens rol in de IranContra-affaire.

President George Bush verdedigde op emotionele wijze de nominatie van Gates en zei dat de Senaat hem niet moet laten „spartelen". Gates is de plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur van Bush.

De commissie wil de komende dagen onder meer ex-CIA-medewerker Alan Fiers horen, die deze week toegaf dat hij het Congres informatie heeft onthouden over 'Irangate'. De verhoren moeten de commissie antwoord geven op de vraag wanneer Gates op de hoogte was van de geheime opzet om wapens te leveren aan Iran en de verdiensten daarvan ter beschikking te stellen aan de Contrarebellen in Nicaragua. Gates heeft altijd beweerd pas kort voor de publikaties in de pers in november 1986 lucht te hebben gekregen van de geheime transacties.

Volgens Lawrence Walsh, het hoofd van de commissie die is belast met de strafrechtelijke vervolging van functionarissen die bij Irangate waren betrokken, zal het voor de Senaatscommissie een langdurige, zo niet onmogelijke zaak worden om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van Gates. De benoeming van Gates dreigt daarmee opnieuw niet door te gaan, zoals in 1987 toen hij zich moest teragtrekken, nadat zijn naam in verband was gebracht met Irangate.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.