+ Meer informatie

helikopters verkennen kust Koeweit Duizenden overlopers

2 minuten leestijd

lAU (AP) - Helikopters van het IVmerikaanse korps mariniers hebben listerochtend voor het aanbreken van Ie dag verkenningen uitgevoerd aan Ie kust van Koeweit. Gisteravond waen de amfibische eenheden nog in 'olle zee, in afwachting van een mogeijke landing op de kust van Koevreit. Volgens zegslieden van het korps 'nariniers hebben de helikopterbenanningen tijdens de verkenningspluchten kunnen vaststellen dat de meeste Iraakse divisies aan de Koeweitse kust op hun post zijn gebleven. De zegslieden toonden zich hier|pver zeer tevreden, omdat het zou

te hulp schieten om de over land richting Koeweit-Stad oprukkende Amerikaanse mariniers weerstand te bieden. „2^1ang ze de kust in de gaten houden, kunnen ze niets doen tegen onze eenheden verder westelijk in Koeweit", aldus generaal-majoor Harry Jenkins. Een Iraakse divisie bestaat gewoonlijk uit 10.000 tot 12.000 manschappen.

Jenkins zei dat de geallieerde successen tijdens de eerste dagen van het grondoffensief niet betekenen dat een amfibische landing in Koeweit minder waarschijnlijk is geworden.

Zovelen geven zich over dat er onder de geallieerde soldaten een tekort is ontstaan aan de plastic handboeien waarmee de krijgsgevangenen worden geboeid. De genie heeft gebrek aan explosieven vanwege de vele verlaten Iraakse bunkers die ze al heeft opgeblazen.

Irakezen die zich vanmorgen overgaven, hielden door vHegtuigen uitgestrooide biljetten omhoog waarin staat dat hun bij overgave niets zal overkomen. Ze maakten met hun vingers het V-teken dat staat voor overwinning, ze glimlachten en trokken gezichten voor de camera's.

Meer dan 18.000 Iraakse soldaten zijn in de eerste twee dagen van het geallieerde grondoffensief krijgsgevangen gemaakt, zo hebben commandanten gezegd. De Saoedische autoriteiten, die toezicht houden op alle krijgsgevangenen die de geallieerden maken, hebben voorbereidingen getroffen voor het onderbrengen van 100.000 gevangenen en hebben gezegd dat er tot vanmorgen 25.000 zijn binnengekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.