+ Meer informatie

EG voor politiemacht VN in Noord-Irak

Britten gaan plan nu voorieggen aan V-Raad

3 minuten leestijd

LUXEMBURG - Alle lidstaten van de EG steunen het Britse voorstel om een VN-politiemacht naar Noord-Irak te sturen om de Koerden daar bescherming te bieden. Het voorstel werd gisteren gelanceerd tijdens informeel beraad van de ministers van buitenlandse zaken van de Gemeenschap in het Zuidluxemburgse Mondorf-les-Bains.

De Britten zullen het plan nu voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarvan België momenteel voorzitter is en waar Frankrijk behoort tot de vijf permanente leden, evenals Engeland. Het is nog niet duidelijk of zo'n politiemacht zonder meer gestuurd kan worden ter vervanging van de huidige troepenmacht of dat daarvoor een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad nodig is.

Volgens Londen biedt resolutie 688 van de VN voldoende politieke dekking, omdat deze resolutie Irak opdraagt „humanitaire organisaties" toe te laten ter bescherming van de Koerdische en sji'itische vluchtelingen. Een politiemacht onder auspiciën van de Verenigde Naties ter vervanging van de reguliere troepen van Nederland, Italië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten moet volgens minister van buitenlandse zaken Van den Broek duidelijk maken „dat geen enkel land militaire ambities heeft tegenover Irak". Volgens de Engelsen zouden de Russen en de Chinezen zich door middel van veto verzetten tegen een VN-troepenmacht in Irak, maar zou er waarschijnlijk minder bezwaar zijn tegen een licht gewapende politiemacht van de volkerenorganisatie.

Luchtdekking

Volgens de Engelsen kan een VNpolitiemacht weliswaar lichter bewapend zijn, maar kan het wel nodig zijn dat zij beschikt over luchtdekking tegenover eventuele bedreigingen van Iraakse troepen. Overigens hebben zowel Londen als Washington verklaard dat zij hun troepen zodra dit mogelijk is uit Irak willen terugtrekken.

Volgens minister Van den Broek hebben de ministers met „enige terughoudendheid" kennis genomen van het akkoord tussen de Koerden en de Iraakse leider, Saddam Hoessein. Ten dele omdat het nog niet helemaal duidelijk is wat dat akkoord precies inhoudt, maar ook „omdat alle afspraken met Saddam Hoessein zolang die nog aan de macht is de nodige reserve verdienen", aldus minister Van den Broek. (Tot zover onze correspondent)

Verjaardag

De plannen voor een grotere veiligheidszone kwamen op de dag dat Hoessein zijn vierenvijftigste verjaardag vierde. De tweede man in de Iraakse machtshiërarchie, Ezzat Ibrahim, sprak ter gelegenheid van Saddams verjaardag lovende woorden over de verbondenheid van de leider met het Iraakse volk. Gisteren bestond echter onduidelijkheid waar Saddam zich bevond; hij liet zich op deze dag niet in het openbaar zien.

De geallieerden achten het vanwege het grote aantal vluchtelingen noodzakelijk de veiligheidszone uit te breiden. „Wij moeten de zone zover uitbreiden als nodig is om de vluchtelingen voldoende bescherming te bieden", zo verklaarde gisteren brigadier Andrew Keeling, commandant van de Britse mariniers in het noorden van Irak.

Amerikaanse waarnemers meldden gisteren dat enkele duizenden vluchteUngen yanuit kampen bij het Turkse Isikveren over de bergen richting Zakho trokken. De vluchtelingen zouden echter in het bergachtige gebied voor Zakho door Koerdische verzetsstrijders zijn tegengehouden. De rebellen zouden de vluchtelingen er op wijzen dat zich nog steeds gewapende Iraakse eenheden in Zakho bevinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.