+ Meer informatie

Syrië aanvaardt voorstellen USA

Strijdkrachten gaan terug

1 minuut leestijd

WASHINGTON — Syrië heeft twee Amerikaanse voorstellen tot het terugbrengen van de spanning in de „raketten-crisis" aanvaard. Dit hebben goedingelichte bronnen, die meenden dat de Libanese crisis nu een uitweg biedt, vrijdag meegedeeld in Washington.

Syrië zou de afgezant van de Amerikaanse president Reagan, Philip Habib hebben laten weten dat het bereid was zijn strijdkrachten terug te trekken uit de streek rond de stad Zahle en van de berg Sannin. Dit zeiden deze bronnen die anoniem wensten te blijven. De enige voorwaarde die Damascus stelt voor deze terugtrekking is volgens de bronnen dat de christelijke militie de controle over Zahle en de Sannin-berg overlaat aan het geregelde Libanese leger. De troepen van de Arabische vredesmacht in Libanon die uit uitsluitend Syriers bestaat, belegeren momenteel Zahle en de berg Sannin die vorig jaar door de christelijke militie waren ingenomen.

Omdat Syrië geen gezichtsverlies wil lijden, wil het niet toegeven aan de Israëlische eis tot terugtrekking van de in Libanon opgestelde SAM-6 raketten en het deed hierover aan Habib geen enkele toezegging, zo lieten de bronnen weten. Maar in Washington is men van mening dat Syrische terugtrekking uit de streek rond Zahle en de berg Sannin gelijk staat aan „feitelijke neutralisering" van de Syrische raketten van Russische makelij.

Zie ook pag. 7: „Begin blijft conflict vermijden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.