+ Meer informatie

Nederland wil niet betalen voor het sluiten van Kalkar

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Nederland wil niet meebetalen aan de kosten voor het ontmantelen van de snelle kweekreactor in de Duitse plaats Kalkar. Dat schrijft minister Andriessen van economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister hebben de Duitsers begrip voor het Nederlandse standpunt.

Andriessen schrijft in antwoord op vragen van de PvdA dat hij de kosten die gemoeid zijn met het sluiten van de kernreactor beschouwt als een zaak die alleen de Duitsers zelf aangaat. Een eventuele claim van Duitse zijde zal hij dan ook afwijzen.

De Nederlandse overheid en de ! Nederlandse elektriciteitsmaatschappijen hebben in totaal voor een miljard gulden meebetaald aan de bouw van de centrale in Kalkar. De andere deelnemende landen (België en Duitsland) hebben de resterende kosten van nog eens 7 miljard voor hun rekening genomen. Onder druk van de publieke opinie in Duitsland is de centrale nooit in gebruik genomen.

België heeft inmiddels een schade-' claim ingediend bij de regering in Bonn. Andriessen weet nog niet of Nederland hetzelfde zal doen. De landsadvocaat is op dit moment bezig de mogelijkheden daartoe te bekijken.

Nederland heeft 60 kilo plutonium geleverd voor de eerste kernlading van de centrale. Andriessen vindt de opslag van dat materiaal een zaak van de opdrachtgever tot de bouw, Schnell-Brüter-Kernkraftwerkgesellschaft (SBK). Die moet volgens hem zorg dragen voor een verantwoorde behandeling van het plutonium.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.