+ Meer informatie

GealKeerden stoppen met bouw kampen

„Koerden aanmoedigen direct naar huis te gaan"

3 minuten leestijd

ZAKHO/WASHINGTON (AFP) - Westerse militairen in het noorden van Iralc en het Pentagon hebben gisteren gezegd dat men na voltooiing van het vluchtelingenlcamp bij Zakho en een tweede kamp 80 km verderop bij de stad Amadiya geen nieuvt'e kampen meer zal bouwen.

Aanvankelijk zouden er vijf tot zes kampen gebouwd worden voor 200.000 vluchtelingen. De geallieerden zouden zich grote zorgen maken over de trage voortgang bij de bouw van de kampen en zouden bang zijn dat de kampen een permanent karakter krijgen en op den duur moeilijk bestuurbaar worden. De militairen zeggen de Koerden nu te willen aanmoedigen direct naar huis te gaan. Volgens de geallieerden zijn er sinds begin deze week ongeveer 5000 Koerdische vluchtelingen naar Zakho teruggegaan of -gebracht. Negen dagen nadat de geallieerden in Zakho hun CIZRE, Irak kwartier maakten, is pas een derde van de in totaal 3600 geplande tenten opgezet en kunnen ongeveer 10.000 vluchtelingen gehuisvest worden.

Beweging

Weliswaar kondigde het Witte Huis gisteren aan dat vandaag begonnen zou worden met de bouw van het kamp bij Amadiya, maar journalisten ter plekke kregen de indruk dat die beslissing ook nog niet definitief genomen was.

Er leek gisteren wat beweging te zitten in de Iraakse weigering om de westerse troepen in het noorden van Irak te vervangen door een lichtbewapende VN-politiemacht.

Turkije en Iran hebben hun druk op de Veiligheidsraad vergroot om een beslissing af te dwingen over het Koerdische vluchtelingenprobleem. Dinsdag hebben president Rafsanjani van Iran en president Özal van Turkije geschermd met een gezamenlijk „initiatief" om het vluchtelingenprobleem op te lossen als de VN niet snel actie ondernemen. Het vluchtelingenprobleem dreigt het hele gebied te destabiliseren, zeiden de presidenten na een ontmoeting in Ankara.

Er werden geen bijzonderheden verstrekt over het „initiatief'. Volgens een anonieme adviseur van Özal zou het kunnen gaan om het opzetten van een gezamenlijke strijdmacht van Turkije, Iran en Syrië. Opmerkelijk in dit verband was ook de toenadering vorige week tussen Iran en Saoedi-Arabië.

Onderhandelingen

Het Koerdische verzet heeft aangekondigd dat de onderhandelingen met Bagdad voortgezet zullen worden, echter zonder een datum te noemen. Het principe-akkoord dat bereikt werd, kan echter volgens de militaire opperbevelhebber van het verzet, Massoud Barzani, niet getekend worden zonder internationale garanties.

De Iraanse president, Rafsanjani, zei gisteren op een persconferentie in Istanboel dat „de buitenlandse troepen de regio moeten verlaten". De vrede in het Midden-Oosten en de Golf is iets wat bereikt en beschermd moet worden door de regeringen van de betrokken landen, zei hij. De betrekkingen met de Verenigde Staten blijven „verstoord", zei de president. Hierin kan onder meer verandering komen, aldus de president, als Washington de bevroren Iraanse banktegoeden teruggeeft.

Onhygiënisch

Het Iraanse crisiscentrum voor hulp aan de Koerdische vluchtelingen zal tweedehands kleding en dekens die door de Verenigde Staten zijn geleverd, weer naar Washington terugsturen. Verscheidene kranten en parlementariërs hadden hierop aangedrongen omdat zij de geboden waar onhygiënisch vinden. Radicale Iraniërs opperden zelfs dat ze besmet kunnen zijn met aidsvirussen en andereziektekiemen.

De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft een brief aan secretaris-generaal Pérez De Cuéllar gestuurd waarin hij klaagt over een schending van het staakt-het-vuren tussen Irak en Iran. In de brief, die gisteren werd gepubliceerd, staat dat Iran een groep van 35 commando's naar Irak heeft gestuurd om Iraakse leiders te vermoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.