+ Meer informatie

Situatie in Libanon ernstig verslechterd

Ontvoeringen na moord op rechter

2 minuten leestijd

BEIROET — De moord op de druzen-opperrechter sjeik Hallm Takieddin kan de toestand rond de Libanese hoofdstad Beiroet opnieuw op de spits drijven. De druzen gisteren vijf eisen gesteld en gedreigd de strijd met de Libanese falangisten en het geregelde leger te hervatten.

Sjeik Takieddin, de meest prominente geestelijke leider van de druzen na sjeik Mohammed Abu Chakra en hoofd van de druzische religieuze rechtbanken, werd donderdagochtend doodgeschoten in zijn woning in de wijk Sanayeh in het voornamelijk door islamieten bewoonde West-Beiroet. De moordenaar wist te ontsnappen. De politieke druzenleider, Walid Joumblatt, beschuldigde gisteren in Damascus de Libanese falangisten van de moord.

Uitgaansverbod 
De afgelopen dagen beschoten druzische milities vanuit hun posities in de bergen opnieuw zonder ophouden de, al gesloten, internationale lucht- haven van Beiroet. Na het bekend worden van de aanslag op Takieddin meldden ooggetuigen aankomst van druzische versterkingen bij de kazerne van de militie in West-Beiroet. Het opperbevel van het geregelde Libanese leger heeft voor het gebied een uitgaansverbod afgekondigd voor de avond en nacht.
De moord dreigt de tegenstellingen rond Beiroet tussen druzische en shi'itische troepen enerzijds en de falangistische milities en het geregelde leger anderzijds aan te scherpen. Gisteren ontvoerden falangisten en shi'iten in „oog-om-oogacties" elkanders burgers. Onder de druzische eisen die de Libanese dagbladen „As Safir" en „Al Amal" gisteren publiceerden, zijn het verwijderen van controleposten van christelijke falangisten en het staken van de bombardementen op het dorp Muchtara in het Shouf-gebergte, de geboorteplaats van Joumblad. Bovendien moet de bezoldiging van druzische burgerambtenaren in het shouf-gebergte worden hervat.
De druzen eisen voorts dat de Libanese regering het geven van vermeende foutieve informatie over de druzen-gemeenschap beëindigt. Een officiële reactie van de regering hierop is nog niet gekomen. Premier Wazzan veroordeelde wel de moord op Takieddin.

Gemayel in VS
De Libanese president, Amin Gemayel, heeft donderdag bij zijn bezoek aan de Amerikaanse president Reagan de hoop geuit dat snelle Amerikaanse maatregelen de huidige impasse in het proces van de terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Libanon zullen doorbreken.
Ondanks dit optimisme heeft Reagan noch Gemayel nieuwe initiatieven aangekondigd die de paststelling bij de aftocht van Syrische, Palestijnse en Israëlische troepen kunnen doorbreken.
Reagan zei dat Libanon kan rekenen op Amerikaanse steun. „Amerika zal alles doen om Libanon te steunen bij zijn pogingen rust en onafhankelijkheid te verkrijgen". „De aanwezigheid van Amerikaanse mariniers toont onze betrokkenheid bij de vrede in het Midden-Oosten", aldus Reagan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.