+ Meer informatie

Staking dreigt bij vervoer Den Haag

Rechter beslist woensdag

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De rechter zal woensdag beslissen of een aangekondigde vijfdaagse staking bij het openbaar vervoer in Den Haag mag plaatsvinden. De raad van beheer van de Haagse trammaatschapij heeft een kort geding tegen de vakbonden aangespannen.

Naast de vervoersbond van het FNV heeft het CNV zich nu ook aangesloten bij het HTM-personeel dat voor donderdag wil horen dat er een loonsverhoging komt van 68 gulden per maand met behoud van zes procent ongemakkentoeslag.

Een laatste gesprek tussen de HTMdirectie en de vakbonden is maandag mislukt. De bonden houden vast aan betaling van de 68 gulden. Een voorstel van de raad van beheer om de actie op te schorten omdat er mogelijk verder kan worden gepraat in aanwezigheid van functiewaarderingsdeskundigen, is van de hand gewezen. Ook het benoemen van een onpartijdige bemiddelaar heeft volgens de vakbonden geen zin.

<:m,^!cf,: Geen verzet

De geëiste •iöohsverhoging dateert al van 1974. De gemeente Den Haag en de HTM hebben zich nooit verzet tegen de verhoging, maar de minister heeft deze net goedgekeurd. In de huidige begroting is volgens de bewindsman geen ruimte meer. Om uit de impasse te komen heeft de gemeente Den Haag dit jaar een voorschot voor twee maanden gegeven.

Een woordvoerder van de H'TM acht de mogelijkheid dat de minister voor de staking van donderdag met een'oplossing zal komen, slechts theoretisch aanwezig. „Alleen de rechter kan de staking tegen houden", zo meent hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.