+ Meer informatie

Stinsenplanten

1 minuut leestijd

Stinsenplanten groeiden lange tijd vrijwel uitsluitend rond oude huizen in Friesland. Een stinze of stinse is een heel oude benaming voor stenen huis. De achtergrond van de groepsnaam van de planten is dus wel duidelijk. Minder bekend is hoe ze er kwamen.

Waarschijnlijk zijn stinsenplanten vanuit hun oorspronkelijke milieu, voornamelijk Midden-, Zuid- en Zuidoost-Europa en Turkije, hiernaartoe gebracht. De bloeitijd van de stinsenplanten valt vrij vroeg in het jaar. Het zijn beslist geen schaduwliefhebbers en ze vormen al zaad voor het blad weer aan de bomen komt.
Inmiddels zijn de stinsenplanten allang niet meer louter een Friese aangelegenheid. Zowel in Groningen rondom de borgen als op de havezathes in Overijssel komen ze regelmatig voor. Ook langs de buitenplaatsen aan de Utrechtse Vecht kunt u ze aantreffen. Een fotoimpressie van deze bijzondere schoonheden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.