+ Meer informatie

Boekennieuws

3 minuten leestijd

Twee handige pocketboekjes uit een nieuwe serie die elk een streek van Nederland onder de loep nemen. "Alle bezienswaardigheden" van het gebied staan erin, variërend van musea en kastelen, maneges en fietsverhuurders tot speeltuinen, kunstijsbanen en zwembaden. Zoals de titel al aangeeft zijn de gidsjes op het hele gezin gericht. De boekjes beginnen met een puntsgewijze opsomming van alle "toeristische punten", waarna sommige voor de streek kenmerkende plaatsen uitgebreider worden beschreven. Nazareth, Bethlehem, America, Denemarken, Californië, het ligt allemaal in eigen land. De auteurs zochten deze plaatsen op, maakten foto's en doen in het boek verslag. En zo zie je Zurich met Hollandse boerderijen, het strand van Canada in Zuidoost-Friesland, Nederlandse maïs in Engeland, de gehuchtjes Moskou en Petersburg, maar ook Nederland (gemeente IJsselham). Leuke ideeën voor wie naar "het buitenland" wil of zomaar een interessant stukje geschiedenis van onbekende plaatsen in het vaderland. De gemeente Rheden bestaat uit zeven dorpjes. De schrijfster heeft informatie verzameld over historische gebouwen in die plaatsjes. Deze gegevens heeft ze in de vorm van een toeristische route aaneengesmeed. Zwart-witfoto's en tekeningen verluchten deze uitgave met slappe kaft.

IN EIGEN LAND
Bekende en minder bekende natuurgebieden in Nederland worden in dit boek op een boeiende manier gepresenteerd. Flora, fauna, het ontstaan van het gebied en steeds een interview met iemand die een "groen" beroep uitoefent: boswachter, palingvisser, rattenvanger, terreinbeheerder, schaapherder. Bijna honderd prachtige kleurenfoto's en 48 tekeningen begeleiden de tekst. Een paperback met 178 internationaal bekende, gemakkelijke, moeilijke, humoristische en "onmogelijke" puzzels en raadsels. Het boek is zeer ruim opgezet; van elke pagina is wat moois gemaakt. Schuiven met munten of lucifers, vlakken of taarten verdelen, zendelingen en inboorlingen overzetten, reeksen afmaken, rekenkundige opgaven, familierelaties, knipproblemen, touwen ontknopen, enz. Hierbij één voorbeeld: Verschuif de stenen zo, dat de som van de ogen van de drie stenen in elke horizontale, verticale en diagonale rij gelijk is aan 21. Een nostalgisch getint boek met veel historische zwart-witfoto's en een aantal moderene kleurenfoto's over het boerenbestaan in verschillende streken van ons land. Ook nu nog zijn er boeren die met het paard ploegen, lopend zaaien, met de hand maaien en de garven zelf binden. Het boek geeft veel historische informatie over wonen, werken, gereedschap en produkten.

Het groen klussen boek
Doe-het-zelvers gebruiken heel wat kunststof, verf, beits, lijm, kit, terpentine en ander vaak milieubelastend spul. In "Het groen klussen boek" laat Willem Aalders zien dat het ook anders kan. Hij reikt alternatieven aan. De materialen zijn gemerkt met een plus of een min om aan te geven of ze niet ofwel belastend zijn voor het milieu en/of schadelijk zijn voor de mens. Honderden klussen worden besproken, van lijmen tot metselen en van tapijtleggen tot wastafels aansluiten. Verwarming, isolatie, problemen met vocht, bouwmaterialen, het komt allemaal aan bod. Zelfs een overzicht van houtsoorten voor de open haard, met rendement, brandsnelheid, rook- en spateigenschappen, ontbreekt niet. Honderden tekeningen ondersteunen de compacte tekst. Gezien de hoeveelheid informatie is het boek beslist goedkoop te noemen. <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.