+ Meer informatie

Irak meldt bezit van 52 Scudraketten

1 minuut leestijd

NEW YORK (AP) - In de brief die Irak aan de Verenigde Naties heeft overhandigd over het nog intact zijnde wapenmateriaal zegt Irak dat het nog de beschikking heeft over 52 Scudraketten en 30 chemische oorlogskoppen. Dat hebben diplomatieke bronnen gisteren gemeld.

De opsomming van de wapens omvat een normale Scudraket en 51 zogenaamde al-Hoessein langeafstandsraketten, de Iraakse versie van de Scud. Tijdens de Golfoorlog werden tientallen van deze raketten op Israƫl en Saoedi-Arabiƫ afgeschoten. De lijst meldt ook het bezit van vijf conventionele oorlogskoppen, achttien in Irak gemaakte al-Hoessein oorlogskoppen en 30 al-Hoessein koppen met een chemische lading, aldus de diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties.

De Iraakse ambassadeur bij de VN, Abdul Amir al-Anbari, zei donderdag dat de lijst geen bacteriologische wapens bevat. Hij zei tevens dat de brief voldoet aan alle eisen van de VN-resolutie over het staakt-het-vuren. Deze resolutie eiste van Irak dat het de aantallen en verblijfplaatsen bekend zou maken van de chemische, bacteriologische en nucleaire wapenmaterialen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.