+ Meer informatie

Geen onlusten na begrafenis Sands

1 minuut leestijd

BELFAST — De golf van geweld die werd gevreesd na de begrafenis van Bobby Sands is in de nacht van donderdag op vrijdag Noord-Ierland uitgebleven, mogelijk dank zij de stromende regen. Er deden zich slechts sporadisch incidenten voor.

In Belfast werden er hier en daar brandbommen en stenen gegooid. Volgens de politie werd er tweemaal geschoten op Engelse soldaten en de politie maar hierbij raakte niemand gewond. Donderdagavond leverden Engelse soldaten een vuurgevecht met vier gewapende mannen, vermoedelijk IRA-leden, vlak bij de grens met de lerse republiek. Een woordvoerder van het Engelse leger deelde mee dat één van de gewapende mannen in Noord-Ierland is gearresteerd en een tweede aan de andere kant van de grens door de Ierse politie werd aangehouden. De anderen — het waren er zeker vier — zijn ontkomen.

Gevolgd door een stoet van rond 10.000 Noordierse katholieken onder aanvoering van een doedelzakspeler is Bobby Sands donderdag ten grave gedragen. Hij stierf dinsdag na een hongerstaking van 66 dagen. In de uitvaart riep de priester op tot vrede in Noord-Ierland. Leden van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) droegen de kist naar de begraafplaats.

Duizenden Noordierse Pro-Britse protestanten waren intussen aanwpzig bij een begrafenisplechtigheid die op enige kilometers afstand van die van Sands werd gehouden door dominee lan Paisley.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.