+ Meer informatie

Graanoogst breekt record

1 minuut leestijd

De Nederlandse graanoogst breekt dit jaar alle records. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De totale oogst aan tarwe, rogge, haver en gerst is dit jaar naar verwachting ruim 1500 miljoen kilo. Dat is bijna 10 procent meer dan in 1995, dat ook al een prima graanjaar was. Overigens betekent dat niet automatisch dat de akkerbouwers ook veel meer geld opstrijken, want bij een groot aanbod in kilo's daalt traditioneel de graanprijs. De extreem hoge graanproductie is het gevolg van zowel een hogere opbrengst per hectare (dit jaar circa 7 procent boven die in 1995) als een uitbreiding van het graanareaal.

Niet alleen in Nederland is de graanoogst groot. Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat de Europese oogst dit jaar uit zal komen op het nooit eerder bereikte niveau van 190 miljoen ton. Dat is 10 procent meer dan in 1995. Dit record wordt vooral toegeschreven aan de gunstige weersomstandigheden in de belangrijke productielanden Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.