+ Meer informatie

Tuzzy-muzzy en ander vakjargon

1 minuut leestijd

Zomer & Keuning, Ede/Antwerpen, 4e druk 1989; 126 pag.; prijs: 17,50 gulden. "Wat mankeert mijn kamerplant?", door H. N. Cevat; uitg. Zomer & Keuning, Ede/Antwerpen, 1990; 128 pag.; prijs: 29,90 gulden.

Wat zijn een tuzzy-muzzy, een kornet en een ikebana? Het vakjargon van de bloemsierkunst bevat ondertussen al zo veel niet-alledaagse woorden dat er nu zelfs een woordenboek voor bloemschikkers is verschenen. Aad van Uffelen bespreekt in het Verklarend Woordenboek Bloemschikken meer dan 1700 begrippen uit de bloemsierkunst. Mensen die volgens het boekje willen werken, zullen hier het meest plezier aan beleven. De creatieve bloemschikker die volgens eigen idee en fantasie een bloemschikking in elkaar 'kunstelt', zal niet direct het woordenboek nodig hebben om er een leuk geheel van te maken.

Wie denkt dat in het woordenboek alleen vaktermen worden verklaard, heeft het mis. Naast verschillende vormen van bloemensymboliek, staat er zelfs een verklaring van het begrip contra-reformatie omdat dit gevolgen had voor de kunstuitingen in die tijd, zoals de barok.

Daarnaast bevat het woordenboek veertien bijlagen, met onder meer Japanse bloemschiktermen, bloemencorso's, opleidingen en verenigingen voor bloemschikkunst in Nederland en België. N.a.v. "Verklarend woordenboek bloemschikken", door Aad van Uffelen; uitg. Zomer § Keuning, Ede/Antwerpen, 1989; 144 blz.; prijs 22,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.