Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

''Letten op vet" kan met heel gewone ingrediënten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

''Letten op vet" kan met heel gewone ingrediënten

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Opnieuw is in Nederland een "let op vet"-campagne van start gegaan. Het thema is: Laten we het wel lekker houden. Daarbij Is het "Let op vet"-kookboek gepresenteerd. Veel van de "200 gezonde recepten" in dat boek zijn bekend. Je vindt er gewone Hollandse gerechten, vegetarische, Italiaanse, exotische, kortom: een soort verzameling van wat in diverse kookboeken wordt gebracht. Van minder bekende ingrediënten wordt uitleg gegeven. Per recept is de voedingswaarde aangegeven, met het aantal calorieën, grammen vet en verzadigd vet Verder bevat het boek de Let op vet-tabel. Enkele foto's zorgen voor verfraaiing. Uitg. BZZTöH, Den Haag, 1994, ƒ 25,-. Hoeveelheden voor 4 personen.

Witlof in zachtzure saus
6 eetlepels magere yoghurt, 1 kilo witlof
2a3 deciliter kippebouillon (van een blokje)
4 eetlepels maïzena
Haal de yoghurt tijdig uit de koelkast, zodat hij de gelegenheid heeft om op kamertemperatuur te komen. Was de witlofstronkjes, sla het water eruit en snijd -als u niet van bitter houdt- de kern uit de voet. Doe de witlof met 2 dl bouillon in een pan, breng aan de kook, draai vervolgens het vuur laag, doe het deksel op de pan en kook de witlof in ongeveer 20 minuten gaan Haal de struikjes met een schuimspaan uit de bouillon en laat ze uitlekken. Maak van de yoghurt en de maïzena in een kommetje een klontvrij papje. Haal de pan met bouillon van het vuur, vul de bouillon zo nodig aan tot u weer 2 deciliter hebt, doe het yoghurtpapje erbij en roer goed. Zet de pan weer terug en breng de saus, al roerende, voorzichtig aan de kook. Een minuutje laten koken en op smaak brengen met wat peper. Doe de witlof op een schotel en giet er de zure saus overheen. Voedingswaarde per portie: 71 kcal, O gram vet totaal.

Roergebakken biefstuk met sperziebonen
500 gram spreziebonen of haricots verts
350 gram biefstuk, 1 teentje knoflook
3 eetl. zonnebloemolie, 2 eetl. sojasaus (evt. ketjap)
4 eetl. kippebouillon (blokje) 2 eetl. sherry
2 theel. sambal oelek, 2 theel. suiker
Was de bonen, haal ze af en breek ze doormidden. Snijd de biefstuk in reepjes. Hak de knoflook fijn. Maak de olie heet in een wok of een braadpan. Roerbak hierin de sperziebonen (op half vuur). Als u ziet dat de buitenkant van de boontjes begint te rimpelen haalt u ze met een schuimspaan uit de pan. Zet ze even weg. Draai nu het vuur hoog en roerbak de biefstukreepjes (een minuutje ongeveer), samen met de knoflook. Doe nu de sperziebonen er weer bij en de sojasaus, de kippebouillon, de sherry, de sambal en de suiker Roerbak het geheel op een hoog vuur tot het vocht bijna verdampt is. Lekker met bij voorbeeld mie. Voedingswaarde per portie: 400 kcal, 12 gram vet totaal, waarvan 2 gram verzadigd vet

Aardappel-gehaktschotel
2 grote uien, 1 teentje knoflook, 1 knolselderij
650 g aardappelen, 40 g dieetmargarine
350 g mager rundergehakt, theelepeltje gedroogde tijm
1 theelepeltje gedroogde rozemarijn, peper en zout

Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en hak hem fijn. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes van 17? centimeter Schil de aardappelen en snijd die in blokjes van hetzelfde formaat Kook de aardappelen in water met wat zout gaar en doe hetzelfde met de selderijknol. Verhit in een braadpan de margarine en fruit hierin de ui tot die glazig wordt Fruit op het laatst ook de knoflook even mee. Doe dan het gehakt in de pan en bak het rul door het met een vork los te maken. Voeg tijm en rozemarijn toe en breng op smaak met peper en zout Doe ten slotte aardappelen en selderijknol in de braadpan, roer goed en laat alles nog 5 minuten sudderen. Voedingswaarde per portie: 370 kcal, 16 gram vet totaal, waarvan 6 gram verzadigd vet

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 maart 1994

Terdege | 80 Pagina's

''Letten op vet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 maart 1994

Terdege | 80 Pagina's