+ Meer informatie

Kreisky wil Riad wapens verkopen

Bandskanselier terug in Wenen

1 minuut leestijd

BAHREIN — Kanselier Bruno Kreisky van Oostenrijk heeft gezegd dat zijn land bereid is elk wapen aan Saoedi-Arabië te leveren dat het hebben wil, berichtte donderdag het officiële Saoedische persbureau.

Kreisky verliet Riad donderdag op weg naar huis, na een bezoek van drie dagen aan Saoedi-Arabië. Hij zei woensdagavond tegen verslaggevers dat zijn regering wapenonderhandelingen overliet aan wapenfirma's. De , regering moet wel haar goedkeuring aan wapentransacties geven, maar Saoedi-Arabië kan op dat gebied krijgen wat het nodig heeft, aldus Kreislq' volgens het persbureau.

Saoedi-Arabië heeft dit jaar 25 miljard dollar opzij gezet voor zijn verdediging en veiligheid. Het wil wapens kopen in een groot aantal landen, om te voorkomen dat het te afhankelijk wordt van de Verenigde Staten, zijn traditionele leverancier. bondskanselier, die de Saoedi-Arabische regering meedeelde dat hij voorlopig niet kon afwijken van West-Duitsiands politiek geen wapens te leveren aan landen in gebieden in de wereld waar spanningen heersen.

In Riad heeft Kreisky gezegd dat Israël de Palestijnen een eigen staat moet gunnen, in ruil voor erkenning van Israels bestaansrecht. Oostenrijk maakte zich in maart van bet v.orig jaar van het Westerse standpunt los en verleende officiële erkenning aan een vertegenwoordiger in Wenen van de PLO. Kreisky ontmoette PLO-Ieider Arafat woensdag in de Saoedi-Arabische hoofdstad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.