+ Meer informatie

Gezelschapsspellen zijn erg in trek

7 minuten leestijd

De speelgoedfolders spreken duidelijke taal: het gezelschapspel mag zich in toenemende belangstelling verheugen. Vooral spellen voor (jong)volwassenen waarbij de nodige intelligentie is vereist, zijn erg in trek. Terdege probeerde een aantal nieuwe spellen. "Taboe" is een van de spellen uit de "hogere" categorie; op de volgende pagina's wat spellen voor jongere kinderen.

Een spel vol onuitsprekelijk plezier. Dat is de toevoeging bij het spel "Taboe" en het woord onuitsprekelijk moet je hier letterlijk opvatten. Het is namelijk de bedoeling dat je een woord omschrijft waarbij bepaalde woorden die ermee te maken hebben taboe zijn. Die mag je dus niet uitspreken. Dat betekent dat je bij het omschrijven erg creatief moet zijn.

De woorden die omschreven moeten worden staan op een kaartje. Op dat kaartje staan eveneens vijf woorden die bij de omschrijving taboe zijn. Je kunt niet een heel verhaal gaan ophangen om jouw team het woord te laten raden, want je moet hen zo veel mogelijk woorden laten vinden binnen de vastgestelde tijd.

Voor die tijdsduur is een zandloper bij het spel gevoegd. Binnen twee minuten is het zand in de andere helft terechtgekomen; dan is de tegenpartij aan de beurt. Terwijl een van de teamleden het woord op het kaartje omschrijft, zitten de tegenstanders met hem mee te kijken om hem te betrappen als hij tóch een taboewoord gebruikt of anderszins de regels overtreedt. Dan duwen ze op de toeter: een strafpunt.

Onbruikbaar
Bij het spel zitten kaarten met aan beide zijden woorden die je moet raden. Er zijn erbij die niet geschikt zijn: waarom zou je proberen doodkist, duivel, engel, slippertje of pornografie te omschrijven? Die woorden zijn op zichzelf eigenlijk al taboe in een spelletje. Ook zijn er woorden/namen bij waarvan ik niet zou weten hoe die te omschrijven: Dustin Hoffman, Kermit de kikker en Pino bijv. Er zijn echter 1000 kaarten, dus een paar weggooien is geen probleem.

Bij de 'echte' taboewoorden staan soms dingen die je niet direct verwacht. Bij het woord roze mag je "panter" niet gebruiken, en bij stenen tijdperk "flintstones". Af en toe sturen de taboewoorden je in een bepaalde richting, terwijl je het te omschrijven woord ook heel anders kunt opvatten. Bij kuiltje zijn lachen, wang, gezicht en dergelijke taboe. Maar je kunt immers ook aan een gaatje, bij voorbeeld om te knikkeren, denken.

Bij eend mag je lelijke, Alfred J. Kwak, Donald Duck, Citroen en snavel niet gebruiken. Maar als je nu eens gewoon zei: bekende watervogel? Kortom, er is behoorlijk wat creatief denkwerk nodig voor Taboe, vooral bij abstracte begrippen. Personen vanaf een jaar of vijftien kunnen eraan meedoen. Er moeten minimaal vier spelers zijn, liefst meer. Het spel bevat naast de kaarten een scoreblok, potloodje, zandloper, kaartenhouder en toeter De prijs is 99 gulden, maar daar hebt u dan ook een erg leuk spel voor.


Pop vol verrassingen
Baby Oh-Oh heet deze pop, die in veel dingen op een echte baby lijkt. Ze kan drinken en plassen, krijgt luieruitslag en een wondje op haar hand. De vieze luier kun je met warm water weer schoonmaken en de pukkeltjes op de bips verdwijnen door een warm badje. Een bepaalde stof die reageert op temperatuurwisselingen is hiervoor verantwoordelijk. De pop, compleet met twee luiers, washanddoekje, babypak, haarstrik en zuigflesje, kost ong. ƒ 80,-.


Zeeslag spelen met sprekende computer
Het spel Zeeslag kan op veel manieren gespeeld worden. De eenvoudigste en goedkoopste vorm is met potlood en papier. De modernste en duurste manier is met de sprekende elektronische versie van MB. Zodra de computer wordt aangezet spreekt een duidelijke stem de spelers toe: „Alle hens aan dek" en vervolgens vraagt de stem de spelsoort, het aantal spelers en het niveau te kiezen.

In een bijgeleverd boekje staan honderd voorgeprogrammeerde opstellingen van de vijf schepen. Met een enkele toetsdruk kiest een speler voor een opstelling en plaatst zijn schepen op het speelbord. De tegenspeler doet hetzelfde.

Dan begint de strijd. De stem commandeert: „Beman de geschutstorens! Speler 1, kies letter, cijfer. Vuur!" Het spel verloopt dan verder zoals de klassiek versie, met dit verschil dat de stem zegt wat er geraakt en/of gezonken is. En er is natuurlijk wat lawaai bij een voltreffer De spelers geven wel gewoon met pinnetjes aan welke velden beschoten zijn.

Jammer is dat de gekozen velden niet op een display getoond worden. Wie niet van een voorgeprogrammeerde opstelling uitgaat, moet de posities van zijn schepen zelf ingeven. Ook spelen tegen de computer is mogelijk. De uitvoering is vrij simpel en niet echt praktisch.

De forse prijs (ca. ƒ 149,-) wordt dan ook waarschijnlijk grotendeels bepaald door de dure spraakchip, die een zeer redelijke uitspraak heeft. Maar welk kind beseft dat de stem niet van een bandje komt, maar werkelijk elektronisch wordt gevormd?

Niettemin kunnen jongelui vanaf acht jaar zowel alleen als met z'n tweeën met veel plezier dit moderne zeeslag spelen. De computer is geduldig, maar papier ook; en bovendien goedkoop...Bibberburcht met valkuilen
De naam klinkt enger dan het spel in werkelijkheid is, al hadden sommige afbeeldingen wel wat minder eng kunnen zijn. De spelers beklimmen de burcht door gooien met de dobbelsteen; komt iemand op een wit vlak dan duwt hij daarop. Dat heeft tot gevolg dat een zware knikker naar beneden rolt en tegen verschillende deurtjes duwt en luikjes opent. Wie daar in de buurt staat, valt om en moet opnieuw beginnen. Welke deur opengaat is niet te voorspellen. Een soort mens-erger-je-niet in mechanische vorm. Voor 2-4 spelers vanf 6 jaar; prijs ƒ 49,95.


Computer Electro: leuk en leerzaam, maar duur
Computer Electro is een fraai en degelijk uitgevoerd spel, voor één of twee spelers. De speler kiest een van de veertig in kleur uitgevoerde kaarten, die vragen bevatten over 74 zeer verschillende onderwerpen. Een lampje geeft aan welke vraag de computer stelt. Via het toetsenbord geeft de speler antwoord. Het apparaat registreert de score per kaart en de gebruikte tijd voor beantwoording. Daardoor is het spel ook goed te gebruiken in een spannende strijd tussen twee teams. Het is bovendien mogelijk om zelf een zestal kaarten samen te stellen, bijv. met (familie)foto's. Leuk voor een bruiloft! Een leerzaam spel voor een pittige prijs: ƒ 139,95.


Hellup!
Hellup is een spel dat een tocht door een wildernis vol gevaren uitbeeldt: slangen, haaien, krokodillen. Alleen wie over de juiste hulpmiddelen beschikt, afgebeeld op kaartjes, kan de tocht volbrengen. Maar je medespelers kunnen je uitrusting ook nog afpakken... Voor 2-4 spelers vanaf 6 jaar; prijs ƒ 24,95.


Burger
Burger is een geheugenspel met eenvoudige spelregels. Aan de hand van de menukaart moetje proberen de dikste burger samen te stellen door op een broodje hamburger zo veel mogelijk ui, augurk, tomaat, ketchup, enz te stapelen. Een spel waar je honger van krijgt! Voor 2-5 spelers vanaf 5 jaar; prijs ƒ 11,25.


'n Bord vol spaghetti: rol je eigen vork vol
Het speelbord van dit spel is een groot bord vol spaghetti met in iedere hoek een draaibare vork en lepel. ledere speler kiest bestek en spaghettisliert in een bepaalde kleur. Die slierten worden willekeurig op het bord gelegd en vastgemaakt aan de vork en lepel. De ingrediënten (champignons, paprika, gehakt, ui en tomaten) worden over het bord verdeeld. Daardoor komen alle spaghettislierten vast te zitten.

De dobbelsteen laat zien welk ingrediënt van het bord verwijderd moet worden. Als dat bij voorbeeld een tomaat is dan moet één van de zes tomaten eruit gehaald worden. Het is de kunst om juist die tomaat te pakken die je eigen sliert een stukje losmaakt, zodat je wat spaghetti om je vork kan rollen. Winnaar is degene die het eerste z'n vork vol heeft. 'n Bord vol spaghetti is voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en kost ong. ƒ 49,-.

De genoemde prijzen zijn adviesprijzen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.