+ Meer informatie

Subsidie komt niet ten goede aan hulp

Drugsverslaafden beschuldigen sekte

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De „neutrale" hulpverlening aan drugsverslaafden in Nederland is bijna volledig in handen van de zogenaamde Bhagwan-beweging. Deze mensen, die zich veelal kenmerken door hun oranjekleurige kleding, laten een groot deel van de subsidiegelden die aan de verslavingszorg worden besteed, ten goede komen aan de beweging.

Deze beschuldiging is afkomstig van de Landelijke Federatie van Junkiebonden, waarin een groot deel van de heroïneverslaafden in ons land is georganiseerd. De federatie baseert zich op de uitkomsten van een onderzoek van enkele maatschappelijk werkers. De resultaten zijn niet eerder gepubliceerd.

Volgens een van de onderzoekers, Erik Zwitser, hebben de Drugvrije Therapeutische Gemeenschappen terwille van hun eigen bestaan de positie van de verslaafden bewust laten verslechteren, onder meer door hun belangen in aantal Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs. Deze zogenaamde DTG's en CAD's worden voorzien van verslavingstherapeuten die worden opgevoed in de leer van Bhagwan. Zwitser, wiens onderzoek naar het functioneren van de hulpverlening aan drugsverslaafden drie maanden in beslag nam, zegt te kunnen aantonen dat zeker honderdduizenden guldens overheidssubsidie per jaar zijn gebruikt, „om verslaafden een hersenspoeling te geven en te maken tot aanhangers van de Bhagwanbeweging".

Machtsopeenhoping
Uit het onderzoek blijkt verder dat de macht in de hulpverlening slechts door enkele mensen wordt uitgeoefend. In dat verband noemt Zwitser onder meer de naam van de toekomstige directeur van deJellinekkliniekin Amsterdam, dr. M. Kooyman, die volgens hem zeker 47 dubbelfuncties vervulde in de drugshulpverleningswereld. De Federatie van Junkiebonden levert vooral kritiek op de machtsopeenhoping bij de hulpverleners en de invloed van de Bhagwan-beweging, omdat dat, zo meent men een algemene en op de junk gerichte hulpverlening in de weg staat.

Op de vrijdag met steun van de stichting Kerkelijk Sociale Arbeid van de Hervormde Kerk gehouden conferentie van de Rotterdamse Junkiebond hebben de verslaafden opnieuw gepleit voor de verstrekking van heroïne onder medisch toezicht. De junkies eisten op de bijeenkomst controle van de overheid op de kwaliteit van de verslavende stof en een redelijke prijs.

Zie verder pag. 3: Verslaafden

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.