+ Meer informatie

Leger Italië en Unicef actief in Albanië

1 minuut leestijd

ROME (AP) — Ongeveer duizend Italiaanse militairen gaan met ingang van september drie maanden lang voedsel uitdelen aan de noodlijdende bevolking in Albanië. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UniceO heeft een dringende oproep gedaan om duizenden ondervoede Albanese kinderen te redden.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie in Rome bevestigde de berichten hierover in de Italiaanse pers, maar zei dat nog niet vaststaat hoeveel militairen bij de voedseldistributie zullen worden ingeschakeld. Het voedsel, dat een waarde vertegenwoordigt van circa 140 miljoen gulden, zal worden verdeeld via de havens Durres en Vlore. Daarnaast zal een centrale coördinatiepost worden ingericht in het midden van Albanië. De Albanese regering heeft haar goedkeuring gehecht aan de komst van de militairen. Overeengekomen is dat de soldaten geen wapens zullen dragen. Italië zegde de voedselhulp toe na de komst van tienduizenden Albanezen, die ondanks grote internationale kritiek allemaal naar hun land werden teruggestuurd.

De situatie is het slechtste in de afgelegen en in de winter soms onbereikbare dorpen in de bergen — 75 procent van Albanië bestaat uit bergen en heuvelland.

De kindersterfte in Albanië is in de afgelopen twee jaar gestegen van 24 tot 34 op de duizend kinderen. In de armere districten zouden 40 op de duizend kinderen sterven. Martin Wagner van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vertelde dat sommige ziekenhuizen geen water hebben. Ook aan voedsel en medicijnen is een gebrek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.