+ Meer informatie

Australiër Bond verdacht van forse fraude

1 minuut leestijd

PERTH (RTR/AFP/ANP) - De voormalige mediamagnaat Alan Bond is weer eens in aanraking gekomen met Justitie. Afgelopen zaterdag hield de politie hem aan op verdenking van fraude van in totaal één miljard Australische dollar (ƒ 1,3 miljard).

In de tenlastelegging staat dat Bond heeft samengezworen om te frauderen, dat hij als bedrijfsdirecteur zich niet aan de wet heeft gehouden en dat hij van zijn functie misbruik heeft gemaakt. De aanklachten hebben betrekking op het gebruik van geld in 1988 en 1989 van de onderneming Bell Resources, dat door het toenmalige vlaggeschip van Bond, Bond Corporation Holdings, was overgenomen.

In december leek het erop dat Bond, die zijn vermogen vrijwel helemaal heeft verspeeld, terug zou kunnen komen. Het lukte hem toen om met zijn schuldeisers een uiterst voordelige regeling te treffen voor het familiebedrijf Dallhold Investments. De debiteuren gingen ermee akkoord dat ze slechts 1,3 procent van hun vorderingen van omgerekend ƒ711 miljoen kregen.

Bond moet zich nu dus weer voor de rechter verantwoorden. Tegen betaling van omgerekend ƒ 990.000 is hij voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij heeft wel zijn paspoort moeten inleveren en dient zich eenmaal per week bij de politie te melden. Bond stond ooit aan het hoofd van een imperium dat ƒ 17,3 miljard waard was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.