+ Meer informatie

Mitterrand president

1 minuut leestijd

PARIJS — De socialist Francois Mitterrand heeft vandaag formeel het presidentschap van Frankrijk overgenomen tijdens een korte ceremonie waarbij voorganger Giscard d'Estaing de macht aan hem overdroeg.

De 64-jarige Mitterrand is de vierde president en de eerste socialist die door middel van algemene verkiezingen de hoogste post in de vijfde republiek bekleedt. De vijfde republiek is het geesteskind van wijlen generaal Charles de Gaulle, nadat de vierde republiek niet meer opgewassen bleek tegen de problemen van de Algerijnse oorlog.

Mitterrand en Giscard d'Estaing spraken gedurende een half uur alleen met elkaar, waarbij de vertrekkende president zijn opvolger de code overhandigde die de Franse onafhankelijke kernmacht - de zogenaamde Force de Frappe - tot actie kan doen overgaan.

Mitterrand vergezelde Giscard toen deze het Elysée verliet, voordat de formele ceremonie begon waarbij Mitterrand officieel tot president werd uitgeroepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.