+ Meer informatie

\m mi opnieuw ofücieel kandidaat

Politicus voor staatsverjonging

2 minuten leestijd

TEL AVIV — Mosje Dajan heeft zich zaterdag offlcieel kandidaat gesteld voor de Israëlische verkiezingen, waardoor het verwachte duel tussen premier Menachem Begin van het Likoed-blok en oppositieleider Shimon Peres van de arbeiderspartij een nieuwe dimensie krijgt.

Als de 65-jarige Dajan in zijn pogingen slaagt, zal het zijn derde comeback betekenen in zijn stormachtige carrière. Vrijdag bleek uit een verkiezingsonderzoek dat Dajan en zijn partij kunnen rekenen op 11 zetels van het 120 leden tellende Israëlische parlement, de Knesset. Volgens die onderzoek komt de arbeiderspartij uit op 46 zetels en het Likoed-blok op 33.

Machtige positie

Deze uitslag geeft aan dat Dajan een machtige positie in de Israëlische politiek zou kunnen innemen door samen met een van de grote partijen een coalitie te vormen. Dajan, die minister van defensie was toen de arbeiderspartij de regering vormde en minister van buitenlandse zaken bij Begins regering, maakte zaterdag duidelijk dat zijn partij bereid was regeringsverantwoordelijkheid te dragen met de winnaar van de verkiezingen. Hij voegde daar wel aan toe dat zijn partij zich niet in allerlei bochten zal wringen om maar in de regering te komen.

De partij van Dajan noemt zichzelf „de Beweging voor staatsverjonging" en hoopt stemmen te vergaren van de kiezers die ontevreden zijn met de economische politiek van de regering-Begin, maar geen heil zien in de socialistische welvaartspolitiek van de arbeiderspartij.

Arabische kwestie

Met betrekking tot het Arabische probleem zoekt Dajan een middenpositie tussen het nationalisme van de harde lijn, zoals dat door het Likoedblok wordt voorgestaan, een tamelijk gematigde politiek van de arbeiderspartij.

Hij legde nadruk op het behoud van de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem, maar weigerde deze kwestie als niet-onderhandelbaar te bestempelen. Dat laatste zal Dajan waarschijnlijk de steun kosten van een mogelijke bondgenoot, de rechts van het centrum staande Rafi-partij.

Dajan riep de joden op door te gaan met het bouwen van vestigingen op de bezette westelijke Jordaanoever en in de strook van Gaza, maar hij zei zich te verzetten tegen de uitbreiding van de joodse religieuze rechten in Arabische gebieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.