+ Meer informatie

Minder uitstootl ammoniak uit || rundveestallen

1 minuut leestijd

LEEUWARDEN - De uitstoot van ammoniak uit rundveestallen in Nederland gedurende de stalperiode is de helft minder dan waar de overheid tot nog toe van uitging.

Tot die conclusie komt de stichting 1 Noord-Nederland in Drachten na een" onderzoek in 435 veestallen in het noorden tussen 1984 en 1989. OmgëjC rekend voor de hele Nederlandse veestapel is de ammoniakuitsto($C 18.000 ton per jaar, terwijl er tot mi'? toe van werd uitgegaan dat het gëfS middeld 40.000 ton per jaar was.

Volgens directeur J. Hofman vaii, de dienst was dat laatste getal maar.^ ten dele gebaseerd op metingen. „Dfe overheid wil de ammoniakuitstoot in het jaar 2000 70 procent lager hebben dan in 1980. De rundveehouders hebben die norm voor de stalperiode nu al bijna gehaald", aldus Hofman.

Op basis van de uitkomst van het onderzoek concludeert hij dat de hoogste prioriteit bij de ammoniakbegp strijding nu bij het uitrijden van (fip mest over de weilanden moet liggen „want daarbij komt nog steeds de meeste ammoniak vrij". Om dat te verminderen zijn volgens hem drastische maatregelen nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.