+ Meer informatie

Elke meter Holland omgespit

Atlas van Reader's Digest heeft oog voor toeristische details

3 minuten leestijd

De manier waarop Reader's Digest zijn "Toeristische Atlas van Nederland" aanprijst, is wat hoogdravend. Eindelijk zou er een toeristisch boek verschenen zijn dat ons hele land op zeer kleurrijke en gedetailleerde wijze in beeld brengt. Dat was nog nooit eerder voorgekomen! Priegellettertjes voorin het | boek onthullen echter dat de „gloed| nieuwe uitgave" is gebaseerd op ] de voormalige "ANWB Atlas voor Nederland". Nederland wordt in de atlas van Reader's Digest/ANWB opnieuw gedetailleerd in kaart gebracht. Elke centimeter op de landkaarten komt overeen met een kilometer in werkelijkheid. Millimeter voor millimeter wordt het land van molens, klompen en kaasmeisjes 'omgespit'. Tekens verwijzen onder meer naar hunebedden, ruïnes, begraafplaatsen, gemeentehuizen en watertorens. j Zelfs fietspaden of wegen die verboden i zijn voor (on)gemotoriseerd verkeer staan ! aangegeven. Een nadeel is dat de omvang —220 pagina's — het boek ongeschikt maakt om het eens fijn op het stalen ros mee te nemen. De uitgever laat echter weten dat de atlas in eerste instantie bedoeld is om thuis plannen te maken en binnenlandse routes uit te stippelen.

Overlap

De volgorde van de kaarten is van west naar oost en van noord naar zuid. De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland bijten de spits af en de streek rond Heerlen en Maastricht komt als laatste aan bod. De ruim 90 kaarten sluiten met een overlap wel op elkaar aan, maar bij een wat langere autorit wordt het een heel geblader.

Achter in het boek vindt men een register met alle plaatsnamen die op de kaarten voorkomen. Plaatsen die binnen de Friese gemeenten Boarnsterhim en Tytsjerksteradiel vallen, worden in het Fries vermeld. Vanaf 1 januari dit jaar staan daar immers Friestalige dorpsnamen op de kom- en richtingsborden. Het register bevat —gelukkig— ook de Nederlandse namen, met een verwijzing naar de Friese.

Thema's
Themakaarten (ze staan ook in de 'oude' ANWB-atlas) laten in één oogopslag zien wat waar in Nederland, te vinden is. Telkens wordt een interessegebied getoond. De veertien thema's zijn natuurgebieden, dagrecreatieterreinen, steden en dorpen, kerken, kastelen, tuinen en parken, musea, watersport, waterbouw en boottochten, torens, molens, beelden en hunebedden, folkloristische evenementen en markten, kijk-, speciën doemarkten en toeristische auto- en fietsroutes van de ANWB.

Het tekstdeel met beknopte toeristische informatie en een honderdtal fraaie kleurenfoto's onderging wel wat aanpassingen. Bijna 600 steden en dorpen worden in alfabetische volgorde beschreven. Van Aalden tot Zwolle. Achter elke plaatsnaam staan kaartnummer en coördinaten vermeld. Van de 35 grootste steden staan in de atlas plattegronden. In het oog lopend zijn de centra, met de belangrijkste straten, doorgaande wegen en bezienswaardigheden. N.a.v. "Toeristische Atlas van Nederland"; uitg. Reader's Digest, Amsterdam, 1989; 220 bladz.; prijs 69,90 gulden.

Logis de France

Sinds 40 jaar is de schoorsteen voor Logis de France —een club van ruim 4000 hotelhouders in Frankrijk— het symbool van een hartelijke ontvangst, van attente service, van kwaliteitsvoedsel en -onderkomen. Dit jaar zal hun gids voor het eerst niet meer gratis door het Frans Nationaal Verkeersbureau worden verspreid. "Logis de France 1990" wordt voor 8,90 gulden door een 700-tal boekhandels en warenhuizen verkocht.

Gastvrij onthaal
Spanjaarden slapen het liefst in een lits-jumeaux en doen nauwelijks een oog dicht onder een dekbed. Canadezen wensen beslist niet op een lijn met Amerikanen geplaatst te worden. Zwitsers willen tot aan het eind van de lunch brood op tafel zien en beslist geen stokbrood. En Engelsen zijn extreem gevoelig voor kortingen. Werknemers in de horeca kunnen vanaf deze week het boekje "Gastvrij Vertaald" raadplegen om tegemoet te komen aan specifieke wensen van buitenlandse bezoekers. Belangstellenden in met name de toeristische branche kunnen het boek- « je voor een gulden bij het NBT bestellen (070-3705279).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.