+ Meer informatie

De Posbank, hoogtepunt van de Veluwezoom

7 minuten leestijd

De Posbank is onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom, dat bij elkaar een oppervlakte heeft van 4812 hectare. Het natuurgebied is eigendom vanNatuurmonumenten en bestaat uit heidevelden en bos, met soms sterke hoogteverschillen. Het hoogste punt ligt nabij de Posbank en heeft een hoogte van 110 meter. Buiten Zuid-Limburg is dit het hoogste punt van Nederland. De Veluwezoom wordt daarom in de volksmond ook wel Klein-Zwitserland genoemd.

De Posbank kenmerkt zich het meest door de hoogteverschillen. Toen ik er voor het eerst kwam, heeft het veel indruk op mij gemaakt. Het landschap is ruig en indrukwekkend. Vele malen heb ik het bezocht, en iedere keer kreeg ik weer bewondering voor dit in Nederland unieke landschap. Er gaat hier een wereld voor je open als je alleen het vlakke Nederland bent gewend. Het gebied ligt gemiddeld 90 m boven NAP. Doordat hoge heuvels worden afgewisseld met soms diepe dalen, levert dit schitterende vergezichten op. De Posbank ligt aan de rand van de Veluwezoom en is het beste te bereiken vanuit Rheden of De Steeg. Met mooi helder weer kijk je vanaf de Posbank richting deze twee plaatsen met de daar achter liggende weilanden. Ook delen van de IJssel zijn goed zichtbaar.

Veel konijnen
Het gebied heb ik afgelopen jaar vaak bezocht omdat het > landschappelijk erg boeiend is. Wilde dieren kom je er bijna niet tegen, een enkele keer zag ik een ree, en aan de wroetsporen langs de wegen te zien komen er ook wilde zwijnen in het gebied voor. In de Veluwezoom daarentegen komen edelherten, ree├źn, wilde zwijnen en ook dassen en marters voor. In het heuvelachtige landschap van de Posbank zie je wel veel konijnen, die er genoeg plaatsen vinden om een hol te graven. Dat je er niet veel dieren ziet, is voor een deel te wijten aan de recreatiedruk. Met mooi weer is het er vooral in vakanties en weekenden erg druk met dagjesmensen, die met de auto of motor het gebied bezoeken. Deze recreatiedruk is niet iets van de laatste tijd. Al in de jaren '60 is er ten gevolge van overmatige en onbegeleide betreding veel erosie ontstaan in het gebied rond de Posbank. Op een oude foto is te zien dat de mensen overal konden lopen, ook auto's werden ver van de weg geparkeerd. Nu mag er alleen op de paden worden gewandeld en zijn er speciale parkeerplaatsen.

Pony-rasters
Door het gebied lopen rasters om de pony's die er lopen in het gebied te houden. De pony's zijn erg mak en komen bij de bezoekers kijken of ze nog iets eetbaars bij zich hebben. De dieren moeten de bebossing tegengaan, omdat er geen grazers als edelherten komen. Als je pony's vanaf de asfaltweg in het dal ziet lopen, krijg je een goede indruk van het heuvelachtige landschap met zijn dieptes. Het raster vind ik in dit ruige landschap erg storend; bij het maken van de foto's heb ik zoveel mogelijk geprobeerd het te mijden. Ook heb ik de spitsuren gemeden, want voor je rust moet je er op die tijdstippen niet zijn. Vaak ben ik er in de vroege ochtend geweest, zoals een keer in augustus in de tijd dat de heide op zijn mooist is. Het was de hele nacht helder geweest en doordat het bijna windstil was ontstonden er in de dalen mistslierten. In de richting van Rheden lag alles onder een witte deken. Alleen hoge gebouwen en de toppen van de bomen kwamen in de verte boven de mist uit. Het was nog erg vroeg en de net opkomende zon verlichtte de bomen die boven de mist uitkwamen. Het was stil en ik hoorde alleen wat vogels in het bos achter mij en een kraai die over het heuvelachtige landschap vloog. Af en toe sta ik er nog verbaasd van dat je zulke momenten nog in een dichtbevolkt land als Nederland kunt meemaken.

Afsluiten?
Vanwege de drukte van al die mensen zijn er plannen om de wegen in de Posbank voor het autoverkeer af te sluiten. Zowel Natuurmonumenten als de gemeente Rheden is hier voorstander van, maar onder anderen de middenstanders hebben er nogal wat bezwaren tegen. De tegenstanders hebben het voorlopig gewonnen van de voorstanders, de zaak loopt nu bij de Raad van State en het zal nog wel een tijdje duren voordat er definitief iets gaat gebeuren. Wel heeft de gemeente Rheden al voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het maken van parkeerplaatsen bij de toegangswegen naar de Posbank. Ook is is er een fietsverhuursysteem ingevoerd. Bij een bezoek aan Posbank zag ik parkwachters die de auto hadden laten staan. Ze waren te paard, een mooie manier om het goede voorbeeld te geven. Op de Veluwe zie je trouwens overal dat er wegen worden afgesloten voor het autoverkeer.

Voorman Pos
Zo'n honderd jaar geleden was de Veluwezoom verdeeld over diverse eigenaren. Zo had ook de ANWB m 1918 een stukje grond op de Zijpenberg, in de westhoek van de Posbank. Zij had deze grond gekocht ter nagedachtenis aan hun voorman G.A. Pos. Het woord "bank" heeft de betekenis van "harde aardlaag", en zo is de naam Posbank voor het gebied ontstaan. In het centrale deel van de Posbank, waar drie verharde wegen bij elkaar komen, staat een monument ter nagedachtenis van de heer Pos. Twee van de verharde wegen komen uit Rheden en De Steeg en de andere weg gaat door de bossen richting Roosendaal. Deze weg richting Roosendaal kent ook grote hoogteverschillen. Deze weg is 's nachts niet toegankelijk. Beneden aan de Posbank, even buiten Rheden, ligt langs de Schietbergweg het bezoekerscentrum De Heurne, waar je informatie kunt krijgen over het Nationaal Park de Veluwezoom. Er is een permanente expositie en diaklankbeelden verschaffen informatie over bosbouw en heidebeheer, natuurbescherming en flora en fauna. Tevens zijn er kaarten en een beschrijving van het gebied verkrijgbaar.

Heide, brem of sneeuw
In de zomer is de Posbank mooi vanwege de heide die er op de hellingen groeit, die er het mooist bij staat rond 15 augustus. In het voorjaar bloeit er de brem, die in het landschap allemaal gele vlekken achterlaat. De bloeiende brem steekt mooi af tegen de donkere heidestruiken. '
In de winter ben ik er eenmaal geweest toen er een klein laagje' sneeuw lag. Ik kwam er bijna geen mensen tegen en het landschap lag er verlaten bij onder het laagje sneeuw, dat op sommige plaatsen de lage begroeiing liet verdwijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.