+ Meer informatie

Openingswoord

2 minuten leestijd

uitgesproken op de conferentie voor ouderlingen op zaterdag 9 oktober 1976 in de Ichthuskerk in Amersfoort

Waarde broeders,

De bedoeling van deze conferentie is U in de afgelopen maanden door middel van verschillende aankondigingen genoegzaam uiteengezet. We willen als ambtsdragers vandaag met elkaar nadenken over de wijze waarop wij onze jonge mensen — en wel in het bijzonder onze middelbare scholieren — in hun geloofsvragen pastoraal moeten begeleiden. Het initiatief tot deze bezinningssamenkomst is voortgekomen uit de overweging van het feit dat niet weinig ambtsdragers zich te weinig toegerust voelen om in de persoonlijke gesprekken met jongeren, of op het huisbezoek — adekwaat te reageren op vragen en problemen waarmee jonge mensen soms op hen af komen. De tijd dat de kinderen in het algemeen zonder veel problemen en zonder veel vragen in het godsdienstig kielzog van vader en moeder voeren, is onder ons misschien nog niet helemaal voorbij, maar de traditionele binding aan de kerk waarin zij werden geboren en groot gebracht wordt bij veel jongeren, zeker in het westen van het land, steeds minder. Vroeger konden ouders en catecheten — zoals iemand eens zei — de geloofsinventaris in een gesloten pakket, stevig dichtgeplakt met de absolute geloofwaardigheid van kerkelijke uitspraken, aan de kinderen doorgeven. En het pakket werd meestal met grote vanzelfsprekendheid aangepakt. Veel jongeren van nu, zeker de studerenden, staan er op eerst te zien wat er in zit alvorens het pakket over te nemen. Om het met „kerk en jongeren” uit de serie gemeente-toerusting te zeggen: vroeger leerden wij de kinderen het geloof; nu wordt van ons gevraagd de kinderen te leren geloven. Dat vraagt van ouders, predikanten, ouderlingen en onderwijskrachten ontzaglijk veel. Wat zijn vandaag onze verantwoordelijkheden en mogelijkheden? Daarover gaat het vandaag. We hopen onder Gods zegen op een vruchtbare bezinning.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.