+ Meer informatie

Irak wèl in staat kernwapens te maken

1 minuut leestijd

NEW YORK (DPA) - Ondanks eerder gedane ontkenningen beschikt Irak over verrijkt uranium dat voor de produktie van kernwapens gebruikt kan worden. Dat blijkt uit een brief die Bagdad maandag aan het Internationale Atoomenergiebureau (IAEA) heeft overhandigd, waarin gedetailleerde informatie staat over Iraks nucleaire capaciteit.

De vernietiging van dit materiaal, waarmee de Iraakse leider Saddam Hoessein atoomwapens kan maken, was een van de belangrijkste doelen van de geallieerden in de Golfoorlog.

Op 18 april had Irak aan de Verenigde Naties meegedeeld dat het noch over atoomwapens geschikt materiaal, noch over inrichtingen voor de ontwikkeling van kernwapens beschikt. De centrales voor vreedzaam gebruik van kernenergie waren bij de luchtaanvallen van de geallieerden verwoest, aldus de Iraakse autoriteiten.

De geallieerden wezen deze beweringen als niet overtuigend van de hand. Volgens VN-resolutie 687 moet Irak aan de Verenigde Naties al zijn massavernietigingswapens opgeven, inclusief zijn atoomcapaciteit. De wapens moeten vervolgens onder toezicht van de Verenigde Naties worden vernietigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.