+ Meer informatie

Delors kan aanblijven als voorzitter Commissie

Kohl laat Bangemann nog even wachten

2 minuten leestijd

BONN - De Westduitse minister van economische zaken en voorzitter van de liberale FDP, Martin Bangemann, zal nog even moeten wachten voor hij voorzitter kan worden van de Europese Commissie. Voor de Westduitse Bondsdag maakte bondskanselier Helmut Kohl gisteren duidelijk dat de Westduitse regering een nieuwe, tweejarige ambtstermijn voor de huidige Franse voorzitter Jacques Delors tot 1990 zal steunen.

De beslissing over het voorzitterschap van het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap zal worden genomen door de bijeenkomst van EG-regeringsleiders maandag en dinsdag in Hannover. Bangemann verhuist op 1 januari 1989 wel naar Brussel, als opvolger voor de Duitse EG-commissaris, Karl-Heinz Narjes, die met pensioen gaat.

Tijdens een debat in de Bondsdag over zijn regeringsverklaring ten aanzien van de Europese top verzekerde Kohl dat hij over Delors zeer tevreden is en zelfs met hem bevriend is. Slechts uit „vanzelfsprekende plichtsbetrachting" als Duits regeringsleider had hij de „principiële aanspraken" van de Bondsrepubliek op het voorzitterschap van de commissie laten gelden door Bangemann naar voren te schuiven. Dat was bij de verkiezing van Delors drie jaar geleden ook al het geval geweest, zei Kohl. De andere Europese staten hadden toen al de principiële aanspraken van de Bondsrepubliek bevestigd.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldde gisteren dat de beslissing ten gunste van Delofs was gevallen tijdens een recente ontmoeting van Kohl met de Franse president Mitterrand in Evian. Regeringswoordvoerder Friedhelm Ost wilde dat desgevraagd 'oevestigen noch ontkennen, en verwees naar de komende top in Hannover.

Bangemann had op 19 mei na lange bedenktijd meegedeeld dat hij had besloten zijn ministersambt en voorzitterschap van de FDP op te geven om EG-commissaris in Brussel te JACQUES DELORS worden. Hij liet al blijken dat hij met een „gewone" commissarispos.t genoegen zou nemen als het niet mocht lukken voorzitter te worden.

In politieke kringen in Bonn was de overheersende mening dat de keus voor verlenging van de ambtstermijn van de 62-jarige Delors niet per se nadelig is voor Bangemann. De nu 53-jarige Duitse politicus kan zich vanaf 1991 om het voorzitterschap bekommeren, als de totstandkoming van de gemeenschappelijke Europese markt in 1992 in een beslissende fase komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.