+ Meer informatie

Prins van Oranje op bezoek in Nepal

2 minuten leestijd

Prins Willem-Alexander bracht van 20 tot en met 25 januari een officieel bezoek aan Nepal. Daarvóór verbleef de kroonprins enige dagen in WestAustralië, ter gelegenheid van de viering van de naamgeving van Rottnest Island en de Swan River door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, 300 jaar geleden. In Nepal, waar voor Terdege een fotoreportage werd gemaakt, was Willem-Alexander op uitnodiging van kroonprins Dipendra Bir Bikram Shah Dev.

Op de dag van aankomst, maandag 20 januari, werd Willem-Alexander op het vliegveld verwelkomd door kroonprins Dipendra, waarna het tweetal de erewacht inspecteerde, 's Middags maakte de prins een privé-wandeling door de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Een dag later werd de Prins van Oranje officieel rondgeleid in deze stad.
Een hoogtepunt van het bezoek aan Nepal was een tocht per helikopter naar het 4500 meter hoog gelegen Tsho Rolpa gletsjermeer, op woensdag 22 januari. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gevaar bestaat dat deze dam zal breken, wat tot gevolg zou hebben dat 60 tot 80 miljoen kubieke meter water zich in de bevolkte Rolwaling-valei zou storten. In verband met dit overstromingsgevaar legt de Nederlandse kunststofproducent Wavin een hevel aan. Een van de helikopters die achter het hefschroefvliegtuig van de Prins aanvlogen, met drie Nederlandse journalisten en twee Nepalese bemanningsleden aan boord, moest een noodlanding maken. De inzittenden kwamen gelukkig met de schrik vrij.

SNV
Diezelfde dag ging WillemAlexander naar het hoofdkwartier van de Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV) in Kathmandu. Tevens ontmoette de prins vertegenwoordigers van diverse niet-gouvernementele organisaties, waaronder Himalaya Eye Care, Lepra Foundation, Stichting Nepal en Himalaya Rescue. In het Summit-hotel sprak WillemAlexander met de Nederlandse gemeenschap in Nepal. Op het programma van donderdag 23 januari stond een bezoek aan het Annapurna Conservation Area Project, een op akker- en bosbouw gericht project van de SNV. Buiten het officiële bezoek viel donderdag een trektocht van Ghandrung naar Landrung. De daaropvolgende nacht bracht Willem- Alexander in een tent door.

Staatsbezoek
Willem-Alexander en de Nepalese kroonprins ontmoetten elkaar al eerder, op de begrafenis van keizer Hirohito van Japan en tijdens de Olympische Spelen in Atlanta. Vermeldenswaard is dat toen Willem- Alexander geboren werd, bijna dertig jaar geleden, koning Mahendra van Nepal juist op staatsbezoek was in Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.