+ Meer informatie

KNP verwacht enige afkalving van de winst

Gelderse Papier nam initiatief tot studie

2 minuten leestijd

MAASTRICHT - Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken KNP heeft, volgens voorlopige cijfers, in 1989 een nettowinst behaald van ƒ 290 miljoen, 16 procent boven de in 1988 behaalde ƒ 250 miljoen. Inclusief bijzondere baten en lasten (onder andere de boekwinst bij de verkoop van het belang in het Spaanse Celupal, en KNP Vouwkarton in Eerbeek) komt het nettoresultaat uit op ƒ 310 miljoen. Dit heeft bestuursvoorzitter F. J. de Wit gisteren meegedeeld op een nieuwjaarsbijeenkomst. .

Gezien de vergroting van het aandelenkapitaal met 12 procent is het nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening (dus exclusief buitengewone baten en lasten) per aandeel gestegen van ƒ 6,71 tot circa ƒ 7.

Bij deze winststijging tekende De wit aan dat in het tweede halfjaar sprake is geweest van minder marktgroei en toenemende overcapaciteit in Europa. Omdat deze tendens zich in de eerste helft van 1990 lijkt door te zetten lijkt het niet mogelijk het hoge winstniveau van het eerste halfjaar van 1989 te evenarÊtL. _..

„Vrijers op de stoep"

Gisteren maakten KNP en Gelderse Papier bekend dat ze de mogelijkheden vaan samenwerking gaan onderzoeken. Als het allemaal doorgaat, krijgt KNP 40 procent van Gelderse Papier in de vorm van aandelen in handen. Deze aandelen bevinden zich nu voor 51 procent in handen van president-commissaris drs. H. J. Beens via Gelders Beheer. Deze bezit daarnaast nu nog een belang van 19 procent in de vorm van certificaten. Op de beurs wordt 30 procent verhandeld via (niet-stemgerechtigde) certificaten. KNP wil overigens een GRUIS KLfUSENKU4LOOUS •EL 052SO-236I eerste recht van koop bedingen voor de stukken die Beens nog houdt.

Gelderse Papier heeft de laatste jaren „veel vrijers op de stoep gehad", zo zei bestuursvoorzitter drs. C. J. Bakker in een toelichting op de besprekingen. In het begin van de jaren tachtig zijn er ook al contacten met KNP geweest, die echter toen nog niets opleverden. Tot de huidige onderhandelingen nam Gelderse Papier het initiatief.

De twee partijen zien zich steeds sterker geconfronteerd met concentraties in Europa op het gebied van de speciale papiersoorten. Door de groei van de sector gestreken papier wordt die bij KNP relatief kleiner. Gelderse Papier vindt ook van belang dat zij kans heeft op een financieel sterke partner met dezelfde strategische uitgangspunten en van Nederlandse origine.

De besprekingen zullen nog wel enkele weken duren. Het gaat in feite om twee transacties, een tussen KNP en Gelderse Papier en een tussen KNP en grootaandeelhouder Beens. Bestuurslid D. Eykel van KNP verheelde niet dat KNP een zeker financieel evenwicht zal proberen te zoeken tussen de twee. oMin KLEURENKU4LOOUS KL 05250 - 23ÖI

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.