+ Meer informatie

Democratie in Portugal aan banden gelegd

Politie doodt demonstranten

2 minuten leestijd

LISSABON — De Portugese burgerpolitie heeft in de nacht van woensdag op donderdag, rond 1.00 uur (onxe tijd), het vuur geopend op demonstranten die zich op het Rossio-plein in de hoofdstad bevonden. De demonstranten hadden in het sportpaviljoen van Lissabon een verboden bijeenkomst willen bijwonen ten gunste van de volksbeweging voor de bevrijding van Angola (MPLA).

Volgens de eerste berichten werd een van de demonstranten gedood en werden vijf gewond. Een van de gewonden zou een Duitser zijn. De demonstranten, verscheidene honderden in getal, waren naar het sportpaviljoen gegaan ondanks het feit dat de regering en de 'pperbevel hebber van de strijdkrach..:n de bijeenkomst verboden hadden. Nadat ze door de politie bij het paviljoen waren tegengehouden liepen ze in demonstratieve optocht langs de Avenida da Liberdade naar het Rossio-plein. Toen ze het plein wilden opgaan opende j3e politie het vuur. De MPLA is een van de bevrijdingsbewegingen tegen wier terrorisme het Portugese leger in Angola tien jaar lang heeft gevochten.

ARRESTATIES

De autoritejten in Angola hebben ongeveer 200 mensen die betrokken waren bij rellen in de hoofdplaats Loeanda, opgepakt en naar een interneringskamp bij Sao Nicolau in het zuiden van het land overgebracht. De arrestaties werden verricht in de negerwijken van Loeanda. Voorts zijn nog 25 personen wegens wapenbezit of oproerige activiteit in Loeanda aangehouden.

In de, kustplaats Antonio Enes in Noord-Mozambique zijn tien leiders van benden plunderaars aangehouden. Deze uit gewapende negers bestaande groepen hebben de Indiërs en blanken in dit gebied drie dagen geterroriseerd. Volgens de radio hebben de bewoners opnieuw hun paramilitaire groepen georganiseerd om de bevolking te beschermen. WASHINGTON — President Ford heeft een uitnodiging aanvaard voor het eind van dit jaar een bezoek aan Japan te brengen, zo heeft het Witte

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.