+ Meer informatie

ieroïneprobleem in EG-verband te lijf

Commissaris Blaauw in Rottefmm:

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Rotterdamse recherche werkt op terrein van de drugsbestrijding sinds een half jaar nauw len met de politie van Schiedam, Vlaardingen en Maasis. In dit samenwerkingsverband „Waterweggebied" rden gezamenlijk narcotica-zaken aangepakt, recherurs uitgewisseld en in gecombineerde ploegen gewerkt.

)lgens het bureau Verdovende Midn in de Maasstad heeft deze unieke enwerking tot nu toe uitstekend ge:tioneerd. Het is de bedoeling om de politiekorpsen in andere randeenten te benaderen voor een derke opzet. )mmissaris J. A. Blaauw van de erdamse recherche meent dat in erland veel te kleinschalig en te nipperd wordt gewerkt bij de beding van de drughandel. „Ik heb de behoefte .aan een nationaal 1, maar wel aan een goede afstem; van het lokale bestuur en de plaatke politiekorpsen", aldus de comaris. ; Rotterdamse haven fungeert vol

de Maasstedelijke recherche in iende mate als distributiecentrum de drughandel in West-Europa. : blijkt uit het stijgende aantal initionale zaken waarmee wij worden geconfronteerd. Wekelijks krijgen we nu al zeker drie maal buitenlandse collega's over de vloer die ons om bijstand vragen", aldus hoofdinspecteur H. A. Jansen.

Mede daarom bepleit commissaris Blaauw ook een aanpak van de drughandel in EEG-verband. „Nu is er een enorme verdeeldheid in wetgeving en tussen de verschillende politiekorpsen in diverse landen. Een goed en modern informatiecentrum is hard nodig", zo zegt de Rotterdamse politiechef, die daarbij wijst naar Amerika. Hij vindt dat Interpol op dit terrein momenteel niet meer dan een „brievenfunctie" vervult.

Het bureau Verdovende Middelen in Rotterdam heeft de laatste jaren handen vol werk. Mede door de bezuinigingen op de overuren moeten noodgedwongen Sommige zaken blijven liggen. Had men in 1978 nog te maken met 685 arrestanten, dit aantal was vorig jaar geroeid tot 1185. Dit jaar verw.acht men opnieuw een record-hoogte. De voorgeleidingen namen in diezelfde periode nog sneller toe, namelijk van 61 in 1978 tot 188 over 1980. Steeds meer worden tegelijkertijd met drugs ook vuurwapens in beslag genomen.

Aanpakken

De recherche in de Maasstad, die zich fel verzet tegen de verstrekking van gratis heroïne, vindt dat de Nederlandse wetgeving dient te worden aangepast om de drughandel werkelijk effectief te kunnen bestrijden. Voor verdovende middelen zou een samenzweringsartikel in het leven moeten worden geroepen om de problematiek in het beginstadium aan te kunnen pakken. Verder dienen bepaalde uitleveringsverdragen en overeenkomsten met het buitenland te worden aangepast. Tenslotte zou „het gelegenheid geven" een volwaardige straf verdienen. Commissaris Blaauw: „Ik zou zo ver willen gaan dat de grote drughandelaar elke „verdiende" stuiver moet terugbetalen."

De politiechef meent dat de politici in Nederland in het algemeen niet zo veel aandacht hebben voor de drugproblematiek. „De goede niet te na gesproken heeft men het uitsluitend over de bestrijding van de drugsoverlast én de hulpverlening. Vergeten wordt dat er een bron bestaat en dat na de hulpverlening nog zo iets als resocialisatie noodzakelijk is", aldus commissaris Blaauw. (Van onze correspondent)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.