+ Meer informatie

„In Madrid ook op mensenrechten letten"

ME-Watch: Syrië is ergste overtreder

1 minuut leestijd

WASHINGTON (AP) - In alle landen van het Midden-Oosten worden de mensenrechten geschonden, een gegeven dat niet over het hoofd moet worden gezien tijdens de vredesconferentie in Madrid, zo zegt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Middle East Watch.

Middle East Watch (MEW) maakte vanmorgen een rapport openbaar over mensenrechtenschendingen door Israël, Jordanië, Libanon, Syrië, Egypte en bepaalde Palestijnse leiders.

MEW zegt dat de conferentie de kansen op blijvende vrede alleen maar schaadt als de schendingen over het hoofd worden gezien. De wereldgemeenschap accepteert nu een duidelijke verbinding tussen mensenrechten en internationale veiligheid en het „Midden-Oosten moet niet toegestaan worden om daarop een uitzondering te zijn", aldus MEW.

De voordelen van de vrede „moeten de basisrechten op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering omvatten, de vrijheid om gevrijwaard te zijn van arrestatie en marteling, respect voor de rechtsstaat en een einde aan de discriminatie tegen etnische en religieuze groepen en de mogelijkheid voor mensen om hun eigen regering te kiezen".

„Egypte mag vrede met Israël gesloten hebben, maar dat heeft weinig verschil gemaakt voor de mensenrechtensituatie", zo staat in het rapport. MEW beschuldigt Egypte ervan massa-arrestaties uit te voeren en gevangenen te martelen.

De organisatie zegt ook dat „martelingen de praktijk zijn tijdens verhoren door de Israëlische autoriteiten", zoals door Amnesty International en de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem uitgebreid is vastgelegd. Israël „heeft de mensenrechten op een uitgebreide en syste

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.